Lemn Galaxy V-14 Carbo-Kev

Galaxy Yinhe V-14Mi-au trecut prin mână multe lemne și abia am reușit să mă împac cu Stiga Ebenholz V, când un amic m-a întrebat dacă pot găsi un lemn Galaxy K-4, pe care l-am adus din China în urmă cu vreo 3 ani și cu care joacă acum cu intermitențe. Știam că Galaxy produce acum un alt lemn, varianta îmbunătățită a K-4 și anume V-14. Vlad de la www.ttmall.ro mi-a dat un asemenea lemn pentru a-l testa.

Lemnul este cu mâner FL, care este suficient de lat jos, însă este, pentru mâna mea, subțire sus, lângă intrarea în capul paletei. Am rezolvat ușor cu un overgrip pe mâner. Calitatea finisajului este bună (foarte bună pentru prețul lemnului), însă aș fi apreciat o mică șlefuire din fabrică la intrarea mânerului în capul paletei, astfel încât să nu-mi facă rană. Capătul mânerului a fost șlefuit, dar nu suficient (mă rog, pentru mine).

Am lipit pe el Yasaka Rakza 9 2.0mm la FH și Tenergy 05FX 2.1mm la BH. Toți cei care au pus mâna pe paletă au spus că este ușoară, dar pe cântar ”trage” 180 g. Nu e mult, dar nu e nici ușoară. Cred că echilibrul spre mâner (probabil datorat, în parte, overgrip-ului) face ca paleta să pară ușoară. Spre deosebire de o paletă realmente ușoară, aceasta nu are lipsa de viteză și de putere, dar este foarte manevrabilă deasupra mesei.

Prima impresie

Un sweet-spot imens, un lemn rigid, cu simț nu prea soft (cred că are koto la suprafață), ceea ce mi-a plăcut. Vibrația aproape inexistentă. Totuși, datorită grosimii de 5,7mm, lemnul participă foarte bine la spin. Materialul compozit nu permite o mare flexibilitate și lemnul se comportă destul de bine și la capace și contre. Singurul punct în care mi s-a părut deficitar este controlul. Nu că ar avea control mic, dar din cauza vitezei mari și a rigidității, mingea pleacă destul de repede din paletă, iar timpul de ajustare este scurt. Nu se compară cu un lemn fără compozit la acest capitol.

Servicii și preluări

Lemnul are o priză confortabilă, nu e foarte greu în vârf, rezultă că este bun deasupra mesei pentru jocul de finețe care este premergător atacului. Poți să servești cu mult spin relativ ușor, paleta nu scapă din mână la serviciile pendulum sau reverse pendulum. Din cauza vitezei mari paleta a fost dificil de controlat la preluări, mai ales dacă nu am știut exact ce spin avea mingea (lucru dificil aproape indiferent de paletă 🙂 ).

Capace și contre

Practic, nu contează cu care parte a paletei lovești mingea, viteza va fi aceeași și traiectoria aceeași, la lovituri drepte. Aceasta se traduce așa: control mare pentru aceste lovituri. Mica elasticitate îl face foarte bun, întrucât timpul de reținere a mingii este mai mare ca al altor lemne compozite – mă refer aici la cele cu carbon laminat sau cele cu carbon uniaxial. Timpul este comparabil cu cel obținut de la un lemn cu ZLC, ba chiar și simțul este foarte apropiat (combinația culorilor pe mâner sugerează un lemn apropiat de Butterfly Innerforce ZLC, dar cred că V-14 are cu totul alt simt. Totuși, V-14 este mai degrabă un lemn pentru topspin, nu pentru joc drept. Cele mai dificile lovituri mi s-au părut capacele la topspin-uri cu mult spin trimis de adversar. Foarte greu de adus mingea în masă, cel puțin pentru mine.

Topspin și re-topspin

Viteză. Ești viteză. Simți viteza. Mingea are o traiectorie lungă și nu coboară în masă prea repede din Rakza 9 – multe din topspin-uri s-au dus afară. Totuși, după ce m-am adaptat, am simțit că lemnul este semnificativ mai rapid ca Stiga Ebenholz V, dar ajunge doar să ciupească puțin din zona OFF+. Primul topspin este ușor de dat, cu spin mare și chiar cu oarecare control. Am mai zis: lemnul este cam rigid și asta îl face controlabil pentru unele lovituri. Elasticitatea sa, care nu e nulă, dar se estompează după ce crești puterea loviturii după un anumit punct, îți permite să dai mingea în direcția bună la topspin. La re-topspin, traiectoria lungă și viteza mare sunt două chestii care îl fac foarte bun pentru cei care se antrenează des, dar mai greu de stăpânit pentru ceilalți muritori. În orice caz, paleta poate fi letală și de la semi-distanță, ba chiar și de la distanță. Practic, te invită să te depărtezi puțin de masă, pentru că ai cu ce.

Concluzie

Pro
– finisaj decent, mâner confortabil
– greutatea ideala pentru un lemn ofensiv
– preț mic
– viteză bună, bun pentru joc la distanță de masă
– elasticitatea mică, dar prezentă
– participare bună la spin

Contra
– control relativ mic la unele lovituri lângă masă
– un simț ciudat câteodată, poate că nu este foarte potrivit cu fețe tensor tari (Rakza 9)

Un lemn care oferă foarte multe pentru prețul foarte mic, dar, cred eu, puțin cam rapid pentru zona de amatori. Cu o pereche de fețe mai ”cuminți” ar putea face casă bună și ar oferi și controlul care mi-a lipsit mie cu fețele pe care le-am avut pe el.

Ultima mențiune este faptul că am impresia că acest lemn merge perfect cu fețe chinezești, deși n-am avut ocazia să-l încerc cu asemenea fețe. Are un simț care pare să meargă perfect cu fețe tari. În orice caz, la BH aș pune o față mai degrabă moale și cu control mai bun, gen Baracuda Big Slam sau așa ceva, că lemnul poate să ducă tot „greul” și singur.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

2 Comments

Add a Comment
  1. se vede ca te uiti in fiecare dimineata la Cars!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.