Față de paletă Stiga Mantra H

Stiga Mantra H

Am testat fata Stiga Mantra H (hard, 47,5 grade duritate pe scala folosită de ESN) cu burete grosime max la sugestia și prin bunăvoința lui Tiberiu Tănase, de la www.vivasportshop.ro.
Fața a fost pătrată și am lipit-o cu adeziv Evolution no.3 inițial pe un lemn Timo Boll Spirit, având pe verso Tibhar Evolution MX-P max, iar apoi pe lemnul Yasaka Overdrive.

Prima impresie

Fața este foarte asemănătoare ca aspect cu Tibhar MX-P, burete roșu, topsheet-ul arată aproape identic. Chiar și duritatea ansamblului este similară.
Greutatea este asemănătoare cu Tenergy 05, ceva mai ușoară decât MX-P. Înlocuind un MX-P max pe paletă, greutatea a scăzut, însă nu am cântărit paleta înainte și după schimbare.
Topsheet-ul prinde mingea bine și creează spin bun, dar nu ajunge să fie comparabil cu Tenergy. Acest lucru are și părți bune, controlul fiind mai bun cu Stiga Mantra H pentru majoritatea loviturilor.

Servicii și preluări

Senzația feței pe lemn este de față tare, în care nu stă mingea în cazul unui contact moale, cum este serviciul. Totuși, contactul dintre față și minge este ferm, mingea nu alunecă deloc pe suprafața feței și aceasta face ca serviciile să fie cu efect mare. Totuși, mai ales pe lemnul TBS, mi-a fost greu să servesc scurt de fiecare dată, multe servicii depășind limita mesei la a treia săritură.
La preluare, întrucât nu se activează ușor buretele, fața nu este sensibilă la spinul care vine și se pot face preluări scurte și controlate cu ușurință. În schimb, preluările ofensive, care activează buretele, trebuie făcute cu mai multă grijă, întrucât buretele este foarte reactiv și aruncă mingea tare, existând pericolul aruncării acesteia peste masă.

Lovituri drepte

Contrele, capacele, smash-urile – acestea sunt lovituri la care această față excelează. Controlul este foarte bun și mingea pleacă foarte rapid pe direcția loviturii. Topsheet-ul tare duce la un control bun la capace și la smash-uri.
Flip-uri, flick-uri
Flip-ul de FH este fantastic, rapid, mingea pleacă ca glonțul din paletă.
În schimb, „banana flick” este mai greu de stăpânit și de trimis în masă, însă merge ok după ceva exercițiu. Am probat pentru o scurtă perioadă și Mantra M (duritate medie) și aceasta a fost mult mai bună pentru „chiquita”.

Topspin si re-topspin

Cel mai greu de realizat mi s-a părut topspinul din mingea tăiată. Traiectoria mingii din față este relativ joasă, comparabilă cu Tenergy 64, poate, dar topsheet-ul nu este așa de moale. Deci, unghiul este deschis și mingea nu stă destul în paletă, rezultând o minge care abia trece peste fileu, dacă trece.
În schimb, după primul topspin, a fost foarte ușor să dau topspin la capac. Din nou, paleta trebuie ținută mai deschisă. Mingea pleacă cu viteză mare din față, rezultând o traiectorie plată, joasă. Lucrul bun este că mingea trece razant cu fileul și este, astfel, greu de atacat tare. Lucrul rău este că nu poți convinge mereu mingea să coboare spre masă, pentru că nu se învârte destul, pentru că nu stă suficient în paletă, probabil.
La re-topspin, lucrurile stau foarte bine, mai ales de la distanță mai mare. Poți să joci re-topspin fără să-ți bați capul prea mult: mingea merge singură pe masă și nu încet, ci tare! Fața este foarte rapidă, pare mai rapidă ca Tenergy, până la un punct. Dacă poți să dai mai tare, deși mingea pleacă foarte tare din paletă, pare că fața se plafonează și nu-ți mai oferă nimic în plus pentru efortul tău. Totuși, e mai greu să ajungi până acolo.
Un partener mi-a spus așa: „vine tare mingea, dar nu creează probleme. Mult mai greu mi-a fost să-ți returnez când foloseai Tenergy”, referindu-se la tema topspin spre capac.

Concluzie

Stiga Mantra H este o față construită pentru jocul cu mingea de plastic, însă pentru a juca un joc de viteză mare, nu de spin mare. Dacă vrei să faci spin, poți, dar nimic extrem. În schimb, dacă vrei să dai tare, pentru asta a fost făcută. Cred, totuși, că lemnele Stiga Carbonado sunt mai elastice decât TBS și că ar putea face pereche mult mai bună împreună. Cu 245 sau 290 cred că este rachetă!
Calitatea suprafeței este foarte bună, însă nu pot spune, încă, dacă este destul de durabilă, însă așa pare. Topsheet-ul este tare și nu pare că s-ar uza vreodată, însă știm cu toții cum stă treaba. Totuși, dacă fața trebuie schimbată mai devreme sau mai târziu, eu aș prefera mai târziu.
O problemă care merită menționată este că, întrucât condițiile de joc din sălile pentru amatori nu sunt niciodată perfecte, când este condens, este greu de jucat cu această față. Cred că trebuie ștearsă după fiecare schimb cu buretele. Pe lemnul Yasaka senzația a fost mai redusă, poate și din cauza elasticității lemnului. Cred că Mantra M nu are această problemă.
În fine, Mantra H este, probabil, cea mai bună față lisă scoasă de Stiga, o evoluție clară de la Calibra și Airoc.

P.S. Pe scurt despre Mantra M: buretele este ceva mai moale, aș zice că ansamblul se simte puțin mai tare ca Tenergy FX, dar comparabil. Mai mult spin, mai mult control, mai rezistentă la condens ca varianta H, însă mai lentă (nu mult, dar este clar) și mingea are o traiectorie mai arcuită din ea.

EDIT: Dacă aș compara Mantra H cu o față din seria Tenergy, aș zice că este apropiată de Tenergy 80, însă spinul produs este mai mic. Traiectoria este asemănătoare și simțul la lovitură este aproape. În schimb, viteza este mai mare.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather
Updated: 17 decembrie 2017 — 16:33

3 Comments

Add a Comment
 1. Evental o comparatie cu Mxp? Mai ales ca s-au aflat in acelasi timp pe acelasi lemn, deci conditii ideale pentru afla care…pe care!

  1. Sigur.
   MXP este mai controlabilă și are o traiectorie mai curbată.
   Mantra H este mai rapidă la loviturile drepte și are o traiectorie mai lungă
   Ambele sunt foarte bune la distanță de masă, dar Mantra H pare să aibă mai multă putere, pe care o oferă destul de lejer. Mă gândesc că ar putea ajunge să se plafoneze la un moment dat, dar nu am avut ocazia să pățesc asta. MXP participă la puterea loviturii mai liniar, însă nu pare să se plafoneze.
   Am mai jucat cu Mantra H după ce am scris articolul și este chiar mai bună după un break-in mai lung. Nici problema cu condensul nu a mai fost așa de mare.
   Mai aștept o vreme și mai raportez și despre rezistență.

 2. Buna seara! Sunt un jucator incepator spre intermediar, dar as vrea o paleta buna care sa reziste mult, si de viteza, dar si de spin, iar eu m-am gandit la Yasaka Silverline All Wood cu Rakza 9 si Rakza 7. Imi puteti da niste sfaturi si sa imi recomandati si o paleta buna?
  Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.