Paleta finală

TBS+MXPDupă mulți ani de când m-am apucat de jucat tenis și după o pauză foarte lungă pe blog, am găsit, în sfârșit, o paletă care să mă ajute să joc atât de bine cât mai pot acum, ținând cont de cei 45 de ani și de condiția fizică în scădere gravă pe timpul izolării din 2020.

Mingea de plastic a schimbat jocul
Schimbarea mingii de la celuloid la plastic a schimbat drastic felul în care se joacă tenisul de masă și asta se vede și la nivelul jucătorilor profesioniști. Acum există fețe de paletă cu burete de duritate de 53 grade și asta pare deja ceva obișnuit. Fețele tari propulsează mingea mai repede și oferă, teoretic, posibilitatea de a juca un joc scurt mai ușor de controlat.
Eu nu m-am putut obișnui cu fețele tari, cum ar fi Tenergy 05 Hard, iar Dignics, orice s-ar spune, sunt mult prea scumpe pentru un amator. De altfel, în ultima perioadă, toți producătorii s-au întrecut în creșterea prețului pentru materialele de tenis de masă, ca și când, brusc, toți amatorii s-au îmbogățit.

Paleta mea ideală
În fine, revenind la paletă, cea mai bună combinație pentru mine se pare că este formată din lemnul Timo Boll Spirit, care, deși este destul de rapid, nu este extraordinar și oferă un control foarte bun pentru viteza sa și fețe Tibhar Evolution MX-P max.
Fețele Tibhar MX-P sunt destul de rapide, cu un spin foarte bun, dar, cel mai important, sunt foarte controlabile. Dacă le comparăm cu seria Tenergy, cele mai bune fețe de paletă din ultimii 12 ani, sunt, probabil, foarte apropiate ca flexibilitate – poți juca la fel de bine toate loviturile. Traiectoria mingii este puțin mai lungă și mai plată decât cea de la Tenergy 05, asemănătoare cu cea de la Tenergy 80, însă adaptarea durează mai puțin de o oră de antrenament.
Combinația TBS cu MX-P mi se pare extraordinară la nivelul de amator avansat la care joc eu și pot să execut toate procedeele cu ușurință. Am siguranță foarte mare la flick-uri de BH și la primul topspin și pot continua un schimb de re-topspin.

Efecte și alte procedee
La serviciu, efectul este suficient de mare, fețele produc foarte mult spin, dar cred că Tenergy face ceva mai mult. Probabil că aceasta explică faptul că fețele au un control mai bun decât Tenergy, întrucât sunt mai puțin reactive la efectul care vine de la adversar. Capacele pot fi direcționate pe masă cu mai mare ușurință și poți ține adversarul sub presiune mai ușor.
Pentru contre și smash-uri, fețele MX-P sunt foarte bune, mingea are viteză bună și direcția pe care pleacă din paletă este predictibilă, nu ai nicio problemă la aceste lovituri, deși flick-ul de FH ar putea fi problematic câteodată.

Alte fețe din seria Tibhar Evolution
Din seria Tibhar Evolution am mai încercat EL-P, dar, deși nu sunt mult mai moi, mi s-au părut lipsite de energie. Controlul este mult mai bun, însă necesită efort mai mare pentru a termina punctul. Am mai jucat câteva schimburi și cu MX-S, însă am avut o senzație similară cu cea a Tenergy 05 Hard: viteză mică la loviturile drepte, și viteză disproporționat de mare la topspin. Spinul generat de aceste fețe este foarte bun, excelează la servicii și primul topspin, dar preluările și capacele sunt mai greu de controlat.
Din păcate, nu pot face o comparație cu nicio față din seria Dignics, întrucât nu am avut ocazia să le probez.

Concluzie
Timo Boll Spirit rămâne un lemn de referință în tenisul de masă, puține alte lemne legendare au avut aceleași niveluri de vânzări de-a lungul timpului și au creat și alte serii de lemne înrudite care au devenit legendare la rândul lor, cum ar fi Timo Boll ALC sau Zhang Jike ALC. Precursorul acestuia, Viscaria, a revenit în atenția publicului după ce a fost folosit de Zhang Jike, după ce fusese dat uitării mai mulți ani.
În orice caz, TBS este un lemn clasic, care este foarte bun pentru mingea de plastic, oferind viteză, control și spin foarte bune pentru un joc complet. Nu este de neglijat nici simțul său moale, care face jocul scurt o plăcere.

P.S. Vreau să ofer scuzele mele celor care mi-au scris aici pe blog, dar în ultima perioada am avut din ce în ce mai puțin timp pentru a scrie și a citi ce se întâmplă aici. Dacă doriți să mă contactați mai ușor, vă rog să-mi scrieți pe forumul tenisdemasa.ro – mesaj privat către userul grasomega.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather
Updated: 12 august 2020 — 16:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.