Stiga Calibra Tour M preview

Stiga Calibra Tour SeriesVivaSportShop.ro a adus acum niște mostre de Stiga Calibra Tour, variantele H(ard), M(edium) și S(oft) și mi-a oferit pentru test (un antrenament) una dintre ele. Am ales Calibra Tour M – roșie, grosimea 1,9 mm.

Se pare că și Stiga a adoptat modelul 1,7 – 1,9 – 2,1 în locul sistemului 1,8 – 2,0 – 2,2, asta după ce la introducerea seriei Boost grosimea MAX era de 2,3 mm.

Proprietăți fizice

Fața are un burete portocaliu elastic – duritatea medie, dar fața nu pare moale neapărat. Am lipit-o pe Stiga Ebenholz V.

Primul șoc – sare tare! Al doilea șoc – ia uite o față Stiga care aruncă mingea în sus! Mă refer aici la spin – fața asta chiar face spin! Ok, am mers cu ea la masă, am dat câteva mingi și pot spune că am văzut cea mai ciudată suprafață (topsheet) al unei fețe de paletă: dacă dai cu mâna pe ea, ai senzația că e acoperita de praf. Dacă o aburești și ștergi cu mâna, după senzația de praf, îți lasă impresia că e plină de ulei, dar pe degete nu rămâne nimic. Extrem de ciudat! Și aspectul topsheet-ului este similar cu al unei fețe de hobby, mată și rugoasă.

Am remarcat că scrie APS deasupra logo-ului STIGA – Advanced Pimple Structure, care (din bla-bla-ul de marketing) înseamnă, de fapt, că au facut pips drepți, care se adaptează la minge. Până acum au avut altă formă?

Informații despre tehnologiile încorporate de fețele de paletă Stiga se găsesc aici.

Proba cu FH

Prima senzație a fost că aruncă mingea suficient de tare lângă masă, totuși, nu era lipsită de control. Am dat câteva contre și topspin și, deși nu face spin cât un Tenergy, nu este foarte departe. Trebuie să muncești pentru spin, dar fața te recompensează. Traiectoria mingii este lungă, dar coboară spre masă în final. Dacă aș compara-o cu Tenergy, probabil că Tenergy 64 FX este modelul cu care se aseamănă cel mai bine.

Din cauza grosimii de 1,9 mm, controlul este foarte mare, dar viteza lasă de dorit, cel puțin pentru FH. Partenerii au zis că vine mingea încet.

Proba cu BH

Am întors paleta și am pus câteva capace – puteam să mă scarpin liniștit în timp ce puneam capace – controlul este fantastic, nici nu trebuie să-ti bați capul prea mult. Poți face aproape orice cu fața asta la BH.

Încă o ciudățenie: deși la topspin aruncă mingea mediu-sus spre sus, la capac aruncă oarecum în jos, iar asta o face perfectă pentru capace! Traiectoria este lungă și asta face ca mingea să stea cuminte în apropierea fileului, să nu se ridice prea mult.

Proba la meciuri amicale

Am jucat câteva meciuri amicale și m-am simțit extraordinar cu Calibra Tour M la BH. Totul merge foarte bine: preluări scurte, topspin de început, flip-uri de tot felul. La servicii (eu servesc destul de rar cu BH) poți varia foarte ușor spinul și poți controla bine lungimea serviciului. Am servit și cu spin și fără spin, lung și am reușit ușor să servesc chiar scurt (a treia săritură pe masă).

Am reușit foarte ușor re-topspin-uri cu BH de la semidistanță și, deși nu au fost decisive, sunt sigur că nu au fost lente – am putut să pun adversarul în situația de a returna o minge ușoară, care mi-a permis să atac eu mai tare apoi.

Alte precizări

Calibra Tour M are burete japonez, foarte reactiv, dar care se activează puțin mai greu. Ceea ce este foarte bine – fața are un alt ritm de creștere a vitezei în funcție de puterea loviturii, în comparație cu fețele germane (ESN Tensor). Aș zice că e mai naturală.

Simțul de față proaspăt lipită cu speed-glue este foarte pronunțat, chiar și click-ul este acolo. Fața este foarte plăcută la joc, foarte potrivită pentru BH. Mă gândesc că versiunea H este perfectă pentru FH, iar versiunea S este foarte bună pentru cei care preferă fețe soft (fie pentru control, fie pentru că au un lemn tare și rapid, gen Schlager Carbon și vor să adauge puțin control în combinație).

Fața pătrată, scoasă din ambalaj, are colțurile usor ridicate spre burete – practic, te invită să-i dai 1-2 straturi de booster, s-o faci dreaptă! 🙂

Concluzie

Calibra Tour M este prima față care se apropie realmente de vreuna dintre fețele Tenergy la simț. Spinul produs nu este egal, dar nu este departe. Controlul este extraordinar de bun, dar asta se datorează, probabil, versiunii de 1,9 mm probată de mine. Viteza este excelentă, până la semi-distanță.

Contra: prețul, va fi, probabil, premium, dar nu la nivelul Tenergy. Chestia e că, dacă din punct de vedere al jocului stă foarte bine, singurul indiciu pe care îl am referitor la rezistența în timp este că, deși am șters paleta destul de mult de condens pe tricou sau short, nu am văzut nici cea mai mică urmă de mătuire pe topsheet – arăta impecabil după 3 ore de bătut mingea. Dacă vor fi comparabile cu Tenergy și la rezistență, vom vedea.

Și încă ceva: astea sunt impresiile mele după ce am jucat doar vreo 3 ore cu fața. Dacă o să mai am ocazia să mai joc, voi reveni să confirm sau să infirm cele ce am scris deja.

 

EDIT: Am uitat să precizez că Stiga declară că topsheet-ul este identic între versiuni, doar buretele diferă.

EDIT 2: Dacă vă întrebați despre greutate, Calibra Tour M de 1,9 mm mi s-a părut mai ușoară ca Tenergy 05 FX 2,1 mm, la o densitate comparabilă a buretelui. Aș zice că e normal, dacă ținem cont de diferența de grosime. În fine, o față ușoară, dar nu foarte ușoară. Mult mai ușoară ca Bluefire M2, pentru a păstra linia de duritate a buretelui.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.