Lemn 729 Bomb

IMG_0604Vlad de la www.ttmall.ro mi-a oferit spre testare lemnul 729 Bomb împreună cu Galaxy V-14. Am fost oarecum circumspect cu privire la calitatea acestui lemn, ținând cont de prețul fantastic de doar 65 de lei la momentul scrierii.

Scurtă prezentare:

Lemnul este ofensiv, destul de gros și are un strat subțire de plută între două straturi de balsa în mijloc (structură unică între lemnele văzute/testate de mine). Deși balsa este o esență ușoară și Bomb are balsa din belșug, lemnul este chiar greu la 96,5 g. Aceasta se datorează straturilor superioare groase și grele, dar nu știu din ce material sunt. În orice caz, cred că se poate ca acest lemn să fie și mai ușor, sub 90 g. Mânerul FL (cel din poză este anatomic) este cam subțire în partea de sus, la intrarea în capul paletei, dar aceasta nu deranjează prea mult. Oricum, gradul de confort depinde de mărimea mâinii. În schimb, ce nu mi-a plăcut a fost faptul că modelul plăselelor îmi permite sau mă invită să schimb priza de la FH la BH și invers și asta poate să te facă să greșești o lovitură dacă te surprinde adversarul.

Greutatea este orientată spre vârf, însă asta este un lucru comun unei anumite categorii de lemne ofensive. Grosimea de 6,7 mm. îl recomandă ca un lemn foarte bun pentru lovituri drepte și stabil, însă urmează să comentez asta puțin mai târziu.

Simț și control

Lemnul are un simț rigid, cu suprafața hard, dar centrul de plută creează oarecare elasticitate. Datorită suprafeței rigide, lemnul participă destul de puțin la crearea spinului, dar are o mare stabilitate și îți oferă posibilitatea să direcționezi ușor mingea.

Servicii și preluări

Participarea la spin pentru servicii este destul de mică. Practic, faptul că straturile superficiale sunt tari face ca lemnul să nu te ajute prea mult să servești cu spin. Mâna trebuie să facă toată treaba aici. Dacă folosești încheietura, totul este ok, dar dacă nu îți dai silința, nici lemnul nu face treaba în locul tău. Bomb este bun la preluări, lucru care se datorează stabilității bune și sweet-spot-ului mare pentru un lemn all-wood. Mingea nu sare necontrolat din el, iar dacă ai și față chinezească lipicioasă la FH, aproape că poți „s-o pui cu mâna”, cum se zice, pe masa adversarului. E greu să greșești.

Topspin și retopspin

Primul topspin necesită efort destul de mare, întrucât lemnul aruncă mingea destul de jos, ceea ce înseamnă că trebuie să tragi tare de mână. Asta dacă nu cumva ai o față chinezească la FH. La BH nu e o problemă primul topspin. Trebuie doar să lași mingea să depășească puțin cel mai înalt punct al săriturii și să o lovești ținând mâna suficient de sus la pornirea loviturii (adică să nu vii cu mâna de jos).

La re-topspin trebuie să ții paleta destul de deschisă, să lovești puțin mingea mingea, mai ales la distanță. Cum ziceam, lemnul aruncă mingea destul de jos, iar asta înseamnă că trebuie fie să fii foarte energic dacă lovești mingea cu paleta închisă, fie să-ți dai seama că nu ești Timo Boll și să deschizi paleta pentru mai multă siguranță.

Dacă ai o față chinezească clasică (cum ar fi 729 Wang Nan cu burete albastru primită tot de la Vlad) pentru FH, lucrurile stau puțin diferit. La primul topspin, mingea sfârâie când ajunge pe masa adversarului și coboară imediat sub masă. Dacă mai vine înapoi, atunci trebuie să te miști, dar poți da un topspin tipic chinezesc. Dacă ești în stare și ai mișcările formate, un topspin cu mâna întinsă merge super cu un astfel de lemn combinat cu fața chinezească și poți face punctul direcționând mingea cum vrei. Viteza este fantastică: dacă adversarul este aproape de masă, nu are timp să clipească. La distanță mai mare de masă nu trebuie să lovești mingea drept, ci tot în spin.

La un scurt antrenament, partenerul meu nu a reușit să dea retopspin de la semi-distanță pentru că nu ajungea mingea până la el – după contactul cu masa, traiectoria era foarte arcuită și foarte joasă.

Capace, contre și smash-uri

729 Bomb este extraordinar pentru lovituri drepte. Are o forță extraordinară pentru contre cu fețe europene și un control destul de bun. Poți să joci un joc de capace agresive și atacuri (eventual cu un sandwich) fără probleme. La smash-uri este perfect: întinzi mâna, setezi direcția și dai. Zici că tragi cu pistolul.

În mod absolut surprinzător, puterea pe care o pune în spatele feței chinezești este perfectă: mingea nu sare prea tare (ca dintr-o față europeană) și nici prea încet, ca dintr-o față lipicioasă. Dacă ești obișnuit cu europene, n-o să ai mari probleme la capace și, dacă vrei să adaugi niște putere, păstrezi mare parte din control. Mingea sare destul de jos, așa că topspinurile cu mult spin pot fi blocate foarte eficient.

Concluzie

729 Bomb este un lemn foarte bun pentru jucătorii care au un stil conturat în jurul unei fețe chinezești la FH și care folosesc BH cu lovituri mai degrabă drepte (contre, capace). Topspinul merge ok, dar nu e foarte ușor să-l pui pe masă mereu.

Un lemn chinezesc pentru un stil chinezesc cu fețe chinezești.

Pro
– preț imbatabil
– foarte bun cu fețe chinezești
– stabil
– bun la preluări, retopspin
– extraordinar la contre și capace, lovituri drepte
– rapid lângă masă și semi-distanță, însă face față bine și la distanță

Contra
– slăbuț la servicii cu fețe europene
– topspinul din tăiată este un punct slab cu fețe europene. Cu chinezească se schimbă macazul: mingea este ușor de ridicat și de manevrat direcția și lungimea
– nu este lăcuit, dar cere insistent asta, altfel se va așchia, deși stratul de la suprafață este dur
– mai lent la distanță decât te-ai aștepta, mai lent decât lemnele OFF cu compozit; combinația balsa+plută e „de vină”
– mânerul este subțire sus și are o formă care te invită sau permite prea lejer să schimbi priza și se poate să faci greșeli la mingi ușoare
– cu fețe europene este destul de greu de controlat pentru că toată combinația devine foarte rapidă și elasticitatea este redusă
– cu față chinezească la FH are control, viteză, spin, simț ok, dar la BH (cu față europeană) este dificil de controlat – necesită o perioadă mai lungă de adaptare

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

1 Comment

Add a Comment
  1. Foarte bun reviewul, exact ce as fi zis si eu despre el, avand in vedere ca l-am folosit mai bine de un an jumate.
    Am renuntat la el si am trecut la un All+ mai elastic, fiindca in ciuda faptului ca ma ajuta mult sa dau lovituri decisive, in special drepte, smash, capace, mi-am dat seama ca nu mai evoluez in jocul de topspin fiindca trebuie sa ai formata deja o miscare foarte buna pentru a-l da cu succes cu acest lemn, ceea ce inca nu era cazul meu.
    In consecinta nu-l recomand jucatorilor incepatori care vor sa invete jocul, in schimb cred ca este o optiune buna low cost pentru jucatorii avansati care au deja miscarile formate, sau celor a caror joc nu se bazeaza in exclusivitate pe jocul de topspin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.