Lemne Levi OFF cu 5 straturi

Logo-LeviAm primit de la domnul Levi din Miercurea Ciuc câteva lemne pentru a le proba. Două dintre ele sunt propuse ca ofensive, iar celelalte sunt ALL+.

Cele două lemne OFF sunt foarte asemănătoare: au 5 straturi, suprafață din lemn de limba, grosime asemănătoare, mâner similar (FL, foarte confortabil). Voi discuta deosebirile pe măsură ce le pot scoate în evidență.

Prezentare și compoziție

În primul rând,trebuie să menționez faptul că, încercând să lipesc fețe pe ele, lemnele au dovedit că au o formă ușor diferită de standardul Butterfly,Stiga sau Yasaka. Sunt puțin mai mici (distanța între capătul plăselei și vârf) și mai late la „guler” (intrarea în capul paletei). Chiar acest lucru face ca lemnele să fie mai „allround” decât altele ale unor mărci consacrate care au aceeași viteză. Greutatea este mai mult orientată spre mâner decât la alte lemne ofensive moderne.

Fiecare lemn are poansonată seria pe partea de FH: HEFL89 și G4L59. Lemnele au 5 straturi de furnir, dar compoziții diferite.

HEFL89

Cel cu seria HEFL89 are un strat central gros de aproximativ 3,5 mm din arin, apoi un strat de pin scandinav și la suprafață un strat de limba, care îi oferă un simț soft. Grosimile straturilor și felul în care au fost lipite au produs un lemn care este elastic când trebuie, rigid când ai nevoie și se simte soft lângă masă. Grosimea totală este de 6,3 mm.

Combinația straturilor este asemănătoare rețetelor consacrate ale unor lemne clasice, Butterfly Korbel fiind cel care îmi vine acum în minte. Totuși, deși n-am mai încercat un Korbel de multă vreme, aș băga mâna în foc că Levi HEFL89 are un simț mai plăcut și un control mai bun, păstrând viteza la nivelul OFF. Sweet-spot-ul este mare pentru un lemn pur, fără compozite, loviturile cu vârful paletei fiind precise și rapide, aproape la fel ca un lemn cu materiale compozite.

G4L59

Este compus din trei straturi de lemn african, de proveniență din Gabun, de grosimi comparabile, în mijloc (aproximativ 2 mm centrul, apoi câte 1,5 sau 1,7 mm) și un strat subțire de limba. Rețeta pare să se asemene cu Yasaka Offensive 40, dar cu cinci straturi în loc de șapte. Acest lemn este mai elastic, ține mingea mai mult decât celălalt lemn și participă la spin mai bine. Are și un control mai bun pentru majoritatea loviturilor, dar și viteza este puțin mai mică, însă este aproape imperceptibil. Probabil că diferența de viteză se vede mai bine la loviturile de la distanță. Grosimea totală a lemnului este de 5,9 mm.

Capace, contre și smash-uri

HEFL89 este foarte stabil și oferă un control bun pentru contre și smash-uri. Capacele sunt ușor de pus, faptul că lemnul este suficient de rigid îți permite să controlezi ușor direcția și să duci mingea în masă.

G4L59 are viteză mai mică și ajută la aducerea mingii pe masă la capace. Contrele merg decent, dar se poate simți cu ușurință că nu este punctul lui forte. La smash-uri – elasticitatea face ca lemnul sa nu ducă mingea exact pe direcția loviturii, dar cu puțin exercițiu cred că nu creează probleme, însă trebuie să muncești să dai un smash suficient de tare cu el. La loviturile drepte se simte o vibrație în capul paletei care pe mine mă deranjează pentru că îmi distrage atenția. Cred că această vibrație spune multe despre elasticitatea lemnului, dar și despre dwell-time-ul ridicat. Tocmai acest lucru îl face oarecum nepotrivit pentru joc cu lovituri drepte.

Servicii și preluări

Ambele lemne lucrează cu tine penbtru spin la servicii. Mi s-a părut că G4L59 are ceva mai mult control la preluările ofensive și permite un topspin de început mai controlat, dar HEFL89 este mai bun la jocul scurt. Totuși, nu pot face o diferență mare între ele, întrucât, deși sunt diferite, fac parte din aceeași categorie de viteză și au lemn de limba la exterior, ceea ce le face destul de asemănătoare la loviturile moi.

Topspin și re-topspin

Primul topspin este foarte ușor de dat cu lemnul mai elastic, dar nici celălalt nu este departe. În funcție de nivel și de preferință, un jucător avansat poate prefera lemnul mai rigid pentru stabilitatea și predictibilitate (care, în mintea mea, se traduce prin control mai bun) sau pentru elasticitate și posibilitatea de a genera mai mult spin (un jucător bine pregătit fizic ar putea da topspin după topspin fără probleme).

La re-topspin ambele lemne sunt foarte bune, dar cred că cel mai rigid are un avantaj datorat puterii pe care o generează. Mingea are o traiectorie lungă și joasă cu Rakza 9.

G4L59 are o traiectorie mai arcuită și, deși bagă mingea în masă mai repede (lucru bun, în principiu), viteza ei este, implicit, mai mică. Cu cât te îndepărtezi, cu atât e mai greu să faci punctul.

Concluzie

Lemnele domnului Levi sunt din ce în ce mai bine construite, atât la nivelul lipiturii, cât și la nivelul finisajului. Ratingul OFF al acestor lemne este foarte potrivit. Personal, prefer lemnul HEFL89, mai rigid, stabil, dar suficient de elastic, care activează puterea doar când ai nevoie de ea și îți permite să controlezi bine viteza mingii și direcția.
Simțul ambelor lemne este deosebit, însă HEFL89 mi s-a părut special. Îți oferă exact atâta informație cât ai nevoie (a se citi vibrație), însă nu este supărător. Echilibrul fragil între rigiditate și elasticitate pe de o parte și viteză și control, pe de alta, este, pentru mine, extraordinar la acest lemn. Fiind construit după rețeta Butterfly Korbel, dar cu materiale ușor diferite, a împrumutat de la lemnul consacrat controlul mare și spinul bun și le-a dus mai departe (zic eu), păstrând viteza la același nivel.

*

Ambele lemne se potrivesc foarte bine cu fețe europene tari și medii, dar probabil că, pentru un joc din apropierea mesei și fețele moi sunt bune. Nu am probat, dar am bănuiala că și fețele chinezești ar putea merge, însă viteza nu ar permite decât un joc de lângă masă și probabil că acest stil va consuma extraordinar de multă energie în cadrul unui meci. Sunt convins că nivelul de spin produs cu G4L59 este foarte mare, dacă fețele sunt chinezești.

Pro:

– calitate foarte bună a materialelor
– calitate foarte bună a finisajelor
– rating potrivit cu viteza reală
– mâner foarte confortabil
– echilibru foarte bun (nici prea mult pe vârf, dar nici prea mult spre mâner)
– control foarte bun
– simț extraordinar pentru HEFL89
– preț foarte bun pentru calitatea oferită, însă pentru informații ar trebui să-l contactați direct pe dl. Levi

Contra:
– vibrație neplăcută câteodată la G4L59, care estompează simțul plăcut atunci când apare, mai ales la loviturile drepte – lucru oarecum explicabil prin grosimea de 5,9 mm.

* Later edit:

G4L59 are în comun cu lemnele menționate elasticitatea și ca vibrație se apropie de Stiga OC, care vibrează mai tare decât HK. Dacă dai tare, lemnul reacționează la fel ca HK, dar are un simț mai soft, datorat stratului de limba de la suprafață, care este moale. HK are koto la suprafață și Stiga OC modelul nou are limba. Totuși, G4L59 e mai gros și rapid decât Stiga OC, fiind ca grosime comparabil cu HK.
Ținând cont de proprietățile lui, as zice ca e un fel de combinație intre cele doua lemne menționate, având grosimea, viteza si elasticitatea lui HK, dar simțul soft al Stiga OC.

 

Vedeți mai jos galeria foto:

 

 

 

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

5 Comments

Add a Comment
  1. Ati putea sa-mi faceti va rog o comparatie intre DHS Hurricane King 1 si G4L59 ? Sau si mai bine intre Stiga Offensive Classic si G4L59.
    Nu stiu daca ati jucat cu Stiga, dar cu DHS-ul v-am vazut la un turneu. Multumesc!

    1. G4L59 are în comun cu lemnele menționate elasticitatea și ca vibrație se apropie de Stiga OC, care vibrează mai tare decât HK. Dacă dai tare, lemnul reacționează la fel ca HK, dar are un simț mai soft, datorat stratului de limba de la suprafață, care este moale. HK are koto la suprafață și Stiga OC modelul nou are limba. Totuși, G4L59 e mai gros și rapid decât Stiga OC, fiind ca grosime comparabil cu HK.
      Ținând cont de proprietățile lui, as zice ca e un fel de combinație intre cele doua lemne menționate, având grosimea, viteza si elasticitatea lui HK, dar simțul soft al Stiga OC.
      Merci de sugestie, nu știu de ce nu m-am gândit să-l compar cu aceste lemne.

  2. Unde esti butonul „Imi place!” ?

    Multumesc mult, am sa o fac o comanda de unul la domnul Levi. Cu o mica ajustare la stratul exterior (chiar si doar cel de pe forehand). Un lemn cu un simt mai Hard, cred ca ar scoate ceva mai mult din chinezeasca :). Dar fara diminuarea elasticitatii.

    1. S-a întâmplat ceva cu bara de butoane și nu mai era vizibilă. Am pus acum un alt plugin și sper să poți vedea și butoanele de Like pe diferite site-uri 🙂
      Cât despre simțul hard al lemnului, de acord cu tine, fețele chinezești merg mult mai bine pe suprafețe hard, poate de aceea HK are koto 🙂 Nu zic acum că lemnul Levi cu koto ar fi identic, dar cred că ar fi suficient de apropiat. O altă opțiune interesantă ar fi mahon la suprafață – mi s-a părut a fi undeva între koto și limba.

  3. Buna seara,as dori sa stiu cat costa lemnul HEFL 89 si ce fel de fete merg foarte bine cu el?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.