TSP Ventus Speed

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=XgDrJ5Z2rKw’]

„Whoa-oa-oa! I feel good, I knew that I would, now
I feel good, I knew that I would, now
So good, so good, I got you

Whoa! I feel nice, like sugar and spice
I feel nice, like sugar and spice
So nice, so nice, I got you

When I hold you in my arms
I know that I can’t do no wrong
and when I hold you in my arms
My love won’t do you no harm”

 

Cam așa stau lucrurile cu TSP Ventus Speed roșu de 2.0 mm la FH. Fața are burete german (ESN Tensor) de 45 grade duritate și topsheet japonez (frumos și semi-transparent, cum eram obișnuit de pe vremuri – Mark V și Bryce).

20130619-212304.jpg

Prezentare

Faptul că are un burete de doar 45 grade duritate o prezintă ca o față pentru FH, iar acest lucru se vede ușor dacă ne uităm la întreaga gamă, care mai conține Ventus Spin, cu burete de 40 grade (mai moale decât „standardul” ESN de 42,5 grade) și Ventus Soft cu burete de 35 grade (pentru ESN este foaaarte moale, mai moale chiar decât cel de la Joola Samba + sau de la Acuda S3 – 37,5 grade duritate). Varianta Speed este recomandată pentru FH pe lemne OFF sau OFF+, Spin este foarte bună la BH, iar Soft este pentru cei care caută controlul extrem sau pentru cei care au un lemn de care mingea fuge singură, de frică.

Aruncare și spin

Topsheet-ul „agață” bine mingea, dar direcția de aruncare a acesteia este mediu-înaltă. Destul de departe de direcția pe care o produce Tenergy 05, dar puțin mai abruptă decât cea a Tenergy 05 FX.

Ca o consecință, poți folosi această față pentru toate loviturile (contre, capace, topspin cu mult spin, topspin în forță) cu un control foarte bun. Am făcut prima probă pe un lemn Joola Rossi Carbon, vechi, care are viteză OFF, dar este în zona dinspre OFF-. Pe cealaltă parte a paletei a fost Tenergy 05 FX 2.1 mm. Controlul a fost foarte bun, am simțit mereu o siguranță deosebită pentru majoritatea loviturilor, mai ales la cele drepte cu FH, pe care nu le agreez.

Pentru conformitate, am întors paleta și am observat că este foarte bună și la BH: are și control foarte bun, dar poți face spin când ai nevoie, poate nu extrem, ca și cu Tenergy, dar suficient să începi o minge înțepată bine sau să faci un „chiquita flip”. De asemenea, topspin-urile din capac ajung rapid și cu efect foarte bun la adversar, dar Tenergy 05 FX a dovedit că produce mai mult spin, însă putere mai mică.

Simț

Vorbeam mai devreme de Yasaka Mark V, când am spus că topsheet-ul este asemănător. Ei bine, cred că Ventus Speed seamănă foarte bine cu Mark V (clasică, nu cea Soft), lipită cu speedglue. Buretele de 45 de grade o face foarte accesibilă la nivelul meu de joc.

Simțul de lipit proaspăt pare mai pregnant ca la oricare altă față modernă, iar faptul că topsheet-ul este produs în Japonia o face foarte atractivă pentru cei care au jucat pe vremuri cu fețe japoneze lipite cu speedglue și acum nu reușesc să găsească o alternativă suficient de controlabilă sau cu acel simț special.

Atât pe ambalaj, cât și pe topsheet, este subliniată colaborarea între Japonia și Germania: JG. De asemenea, „Optimized Rotation Concept” este menționat peste tot, dar cred că este vorba de topsheet-ul care se comportă ca unul deja tratat cu speedglue.

Topspin și retopspin

Cum ziceam, Ventus Speed aruncă mingea pe o traiectorie medie, ceea ce îți permite să abordezi mingea la topspin cu paleta ușor mai deschisă. traiectoria este medie, nici prea arcuită, nici prea lungă, spinul este bun.

Se poate folosi atât lângă masă, dar și la semi-distanță, controlul oferit fiind foarte bun. La distanță mai mare, versiunea de 2.0 mm își pierde din putere și, pe măsură ce te îndepărtezi, ai mai puține șanse să finalizezi punctul.

Concluzie

Fața este departe de a fi extremă, în orice sens, și pare să facă orice vrei destul de bine, dar nu excelează nici la viteză, nici la spin, doar la control și acest lucru mi se pare foarte important. Nu știu dacă este o față pentru profesioniști, bănuiesc că nu este foarte puternică și nu are acea treaptă de viteză superioară pe care o au fețele Tenergy (nu cele FX).

Dacă până acum fețele japoneze moderne aveau problema aruncării mingii prea jos (și, implicit, dificultății de a crea suficient spin pentru a pune adversarul în dificultate), topsheet-ul acestei fețe aruncă mingea suficient de sus pentru a reprezenta pasul înainte al materialelor japoneze (exceptând Butterfly, desigur), așteptat de toată lumea de atâția ani. Fețe ca Joola Phoenix, TSP Agrit, TSP Rise și toată gama de la Stiga au încercat să concureze fără succes prea mare fețele Butterfly, care au cea mai mare priză la public datorită calității și apoi fețele ESN Tensor (germane) pentru prețul accesibil.

Eu cred că TSP Ventus va fi un succes pentru că are toate calitățile pe care un jucător de tenis de masă intermediar sau avansat le caută la orice material: viteză bună însă menținând controlul la un nivel mare și păstrând posibilitatea de a produce spin când ai nevoie.

Pentru o paletă ofensivă, combinația Ventus Speed / Ventus Spin cred ca este foarte bună și, până la alte noutăți, cred că voi folosi Ventus Speed la FH în următoarea perioadă. Gama Ventus are un preț accesibil (cum ne așteptam de la ESN) și, dacă reușeșsc să reziste mai mutl (cum m-aș aștepta de la un topsheet japonez), s-ar putea să fie combinația câștigătoare.

EDIT: revin peste vreo câteva luni cu informații despre durabilitate

Later EDIT: după 3-4 antrenamente și 3 concursuri, TSP Ventus Speed este aproape la fel ca în prima zi. Am reușit s-o ating și de masă și s-a ciupit primul rând de pips din topsheet, dar ruptura nu a avansat. Aș zice că este vorba de o față rezistentă. De fapt, majoritatea fețelor ESN lansate în ultimul an sunt foarte rezistente.

LATER EDIT: dupa aproximativ 3 luni, fața arată foarte bine, cu excepția unei ciupituri făcută pe colțul unei mese. Aceasta „bubă” nu s-a extins, întrucât nu s-au dezlipit zimți.
Și-a pierdut cam 10% din elasticitate, dar topsheet-ul arată foarte bine. Marginea este puțin franjurată, însă din cauza mingii, nu a loviturilor de masă. Mici bucăți lipsesc, mai degrabă dintre zimți.
Simțul s-a păstrat, dar s-a diminuat capacitatea de a produce spin. Trebuie să muncești ceva mai mult acum, comparativ cu prima zi.

MUCH LATER EDIT: După încă vreo trei luni fața arată exact ca după primele trei luni. Urme mici de uzură (mătuire) a suprafeței, însă spinul pe care îl produce, deși a scăzut față de cel inițial, este la un nivel foarte bun și fața poate fi folosită în continuare. Chiar dacă nu am jucat foarte mult în ultimele două luni și efectul de uzură este mai degrabă redus, aș zice că TSP Ventus este o față de paletă foarte rezistentă, în comparație cu marea majoritate a fețelor din ziua de azi.

20130619-212409.jpg

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather
Updated: 14 septembrie 2015 — 11:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.