Ghid de conduită la masa de joc

M-am decis să scriu un ghid de comportament la masa de joc. Ideile principale sunt: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” și „Respectă și vei fi respectat”:

 • Nu deranja pe cei din jurul tău
 • Când treci printr-un teren în care se joacă un meci oficial (știu că în majoritatea sălilor spațiul de trecere este insuficient) – așteaptă să se termine un punct și fă-o cât poți de repede sau strigă „STOP!” jucătorilor dacă este ceva ce îî va deranja în timpul jocului (de ex.: mingea ta a ajuns în terenul lor) sau ai nevoie de ceva URGENT. Nu, să-ți iei rucsacul de la masa lor sau sticla de apă nu este URGENT, poți aștepta până termină punctul.
 • Nu țipa, nu urla, nu face mai mult zgomot decât este necesar, chiar atunci când te bucuri că ai câștigat un punct important sau un meci.
 • Nu încerca să-ți umilești adversarul
 • Nu vorbi cu adversarul tău, decât dacă spui scorul, stabiliți ordinea serviciilor sau alte chestiuni legate de joc. Dacă jucați un meci amical sau vă cunoașteți foarte bine, puteți vorbi, nu se aplică neapărat această regulă.
 • Nu folosi expresii nepotrivite (nu înjura, nu vorbi urât despre adversarul tău).
 • Nu folosi expresii provocatoare pentru a te auto-încuraja (de ex.: „Hai, că vrea și el!”). Este jignitor pentru celălalt și, chiar dacă este acceptat în anumite cercuri de prieteni, în cadrul unui concurs nu este deloc potrivit.
 • Dacă faci un punct norocos (cu fileul sau mingea atinge marginea mesei) – așteaptă să se termine punctul și poți (dar nu este obligatoriu) să-ți ceri scuze pentru că ai câștigat un punct nemeritat. Nu face asta cât timp mingea este în joc
 • Nu te bucura dacă ai obținut un punct nemeritat, asta incluzând și un serviciu greșit al adversarului. Este jignitor pentru adversar să spui „Mulțumesc!” atunci când greșește serviciul sau face o altă greșeală neprovocată!

 

Poate că nu am acoperit toate situațiile posibile, mai ales că am pornit de la presupunerea că nimeni nu vine în sala de tenis pentru a afișa un comportament mai agresiv decât am încercat să combat aici. „Nu sări la bătaie” și „nu omorî pe cineva” la masa de tenis sunt de la sine înțelese.

În final, pun aici un document în limba engleză care mi se pare că tratează cu mare seriozitate subiectul, la toate nivelurile, având aplicabilitate la nivel oficial.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

3 Comments

Add a Comment
 1. Imi place articolul tau si cred ca este un inceput spre a gandi un regulament complet al comportamentului la masa de joc si apoi impus in Amatur.
  Eu particip de 1 an in Amatur si ma descurc destul de greu :)), dar vin din placere, sa simt competitia, sa cunosc oameni, sa capat experienta, sa cresc in joc, sa schimb o parere despre tenis cu alte persoane, dar m.am cam saturat de diversi cacanari care se cred mari campioni si care atunci cand vad ca pierd la masa de joc incep cu tot felul de magarii cum ar fi: e mingea ovala, arunca mingea mai sus, aude un stop la cinci mese distanta si opreste mingea, intrerupe jocul de n ori, se sterge cu prosopul la infinit, bea zece litri de apa, doar ca sa te enerveze si sa te scoata din mana.
  Un „mare” organizator de turnee mi.a reprosat intr.un meci ca il bat din serviciu si m.a adus in stare sa arunc mingea si sa il intreb daca e disperat sa castige ca cedez.
  Am vazut ca cei mai multi dintre participanti sunt fairplay, si vad aceasta miscare sportiva amaturistica la fel ca mine, dar daca tot investim timp si bani, trebuie sa fie o competitie civilizata.
  Nu in ultimul rand vreau sa te felicit pentru acest blog.

 2. Perfect de acord cu „Multumesc” dupa serviciu gresit. Prea multi jucatori au obiceiul asta. I-am si intrebat pe cativa si unii nici macar nu-si dau seama ca e urat; au impresia ca este la fel ca a-ti cere scuze dupa o minge norocoasa…

 3. Habar nu aveam că a mulțumi cînd adversarul greşeşte o servă este considerat un gest jignitor. Voi renunța la acest obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.