Lemn Levi ALL + Mahon

F4MVoi comenta acum un lemn ALL+ din seria de lemne ale domnului Levi. Este vorba despre lemnul cu codul F4M cu suprafață de mahon.

Fețele folosite pentru test au fost Adidas Tenzone 2.0mm si Tenergy 05 FX max.

Aspect

Lemnul este bine finisat, cu particularități specifice lucrului manual – este un unicat. Finisajul este foarte bun, deși lemnul nu este perfect simetric. Totuși, cred că acest lucru îl face deosebit și nu are nici un impact notabil asupra vitezei, controlului sau participării la spin și nici asupra confortului prizei.

Pentru a face o comparație, aș spune că se aseamănă cu Yasaka Ma Lin Extra Offensive, dar mai lent, puțin mai elastic și cu un simț mai soft (mahon în loc de nuc la suprafață) sau cu Yasaka Silverline ALL Wood (F4M este mai soft, mai elastic și aruncă mingea mai sus, dar viteza este comparabilă).

Se pare că dimensiunile sunt puțin mai mari decât ale celor ofensive, întrucât fețele tăiate pe acestea din urmă sunt mici pe F4M.

 

Servicii și preluări

Lemnul are viteză ALL+, așa că nu am avut probleme cu controlul serviciilor sau a preluărilor. Lemnul are un simț mediu-soft, ceea ce îmi permite să simt foarte bine ce fac cu mingea la viteză mică. Faptul că este și putin elastic mă ajută să generez mult spin la serviciu.

Când fac preluări scurte, viteza ALL+ este exact ce ai nevoie pentru a direcționa mingea unde vrei. Poți face flip cu FH sau cu BH foarte ușor. Un topspin cu BH de deasupra mesei poate fi decisiv și este ușor de dat cu acest lemn, însă trebuie să tragi de încheietură foarte tare, pentru că viteza paletei nu este mare și, dacă mai punem la socoteală și capul mai mare, opoziția aerului va încetini și mai mult lovitura.

Contre și capace

F4M are un sweet-spot mare, până aproape de marginea capului paletei. Practic, aproape indiferent cu care parte a paletei lovești mingea, viteza va fi cam aceeași. Aceasta îți dă siguranță.

Lemnul este bun pentru joc lângă masă și poate fi folosit foarte bine și pentru joc drept (fără spin). Poți să stai aproape și să dai contre agresive în loc de topspin-uri sau să le combini. Poți câștiga prin plasarea mingii în puncte la care adversarul nu se așteaptă și poți fi și agresiv în același timp.

Capacele sunt lovitura unt-pe-pâine cu acest lemn. Faci ce vrei, efectiv. Capace normale, de partener, moi, rapide, tăiate, laterale – orice încerci iese perfect cu minimum de efort.

Smash-urile sunt ok, dar viteza este relativ mică. Este greu să punctezi la un jucător care stă la distanță și dă lob-uri. Trebuie să alternezi smash-ul cu stop-ul și aici F4M strălucește. Poți pune stop-uri care fac adversarul să muște din masă.

Topspin și re-topspin

Primul topspin este extrem de ușor de dat, chiar din cea mai tăiată minge. Singura condiție este să îndoiești picioarele și să te împingi în ele la momentul loviturii dacă mingea este foarte înțepată.

Apoi, topspin-uri repetate din capac sau re-topspin-uri merg ca unse, dar viteza nu este foarte mare. Poți câștiga un schimb agresiv dacă ești rapid și stai aproape de masă, însă trebuie să faci efort și să nu te oprești. Punctul forte al acestui lemn este posibilitatea de a plasa mingea cu mare precizie unde vrei – o altă metodă de a câștiga schimburi agresive.

Dacă adversarul te împinge de lângă masă, ești în dificultate – trebuie să faci tot posibilul să revii aproape, întrucât la distanță nu vei putea să punctezi decisiv – pur și simplu nu vei avea destulă forță. F4M nu este Primorac Carbon, nici pe departe.

Pro:

– control foarte bun
– viteză bună lângă masă
– elasticitate cât trebuie

Contra

– putere mică la distanță
– greu de finalizat un punct folosind forța, trebuie un plasament foarte bun

Lemnul este perfect pentru începători (nu neapărat pentru copii, întrucât este un lemn mare și suficient de greu, nu are mâner subțire și greutate mică). Controlul este foarte bun, iar viteza nu prea mare permite începătorului să învețe să genereze propria sa viteză, nu doar să se folosească de ceea ce vine de la adversar. Dacă nu primești mare energie de la adversar trebuie să poți să lovești mingea destul de tare, însă atunci nu mai ai un control foarte bun. F4M îți permite să lovești tare, dar și să controlezi plasamentul în cadrul loviturii.

De asemenea, jucătorii intermediari care caută control și care pot să-și genereze propria putere sunt potențiali clienți ai acestui lemn. Simțul este deosebit și plăcut, nu are vibrații neplăcute și participă foarte bine la spin când ai nevoie.

În fine, F4M este un lemn cu care te poți descurca în prima perioadă de contact cu tenisul de masă și chiar în primii 2 ani de antrenament în regim profesionist.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather
Updated: 17 iulie 2013 — 19:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.