Domnul Levi a găsit o combinație foarte bună de straturi pentru acest lemn de paletă All+. Acesta se adresează jucătorilor cu material în principal.
Scurtă prezentare
Lemnul are mânerul drept, cu secțiune ovală. Astfel, el este ușor de întors în mână și, în afară de structura straturilor, aceasta este a doua caracteristică ce recomandă lemnul pentru jucătorii allround-defensivi, cu sau fără material (iarbă, anti).
Întrucât este un lemn construit simetric, poate fi folosit cu succes și de jucătorii allround-ofensivi, cu fețe soft pe ambele părți ale paletei. Evident, există și posibilitatea de a folosi o față soft defensivă la BH, gen Tibhar Superdefense sau Donic Slice.
În fine, ajungem și la structură: trei straturi de lemn în centru, apoi Sintec și Hinoki la exterior. Grosimea lamei este de 5,9-6,0 mm (de masurat!!!) și dimensiunile lamei sunt conforme cu standardul ofensiv, capul paletei având aceeași formă ca lemnele OFF pe care le-am mai avut de la dl. Levi. Acesta este un argument suplimentar în sprijinul folosirii acestui lemn pentru un joc allround-ofensiv.
Spin și elasticitate vs stabilitate și control
La prima ciocănire a mingii pe lemnul gol se constată o vibrație mică care mă duce cu gândul la un lemn elastic și un simț soft (dat de stratul de Hinoki). Totuși, după ce am lipit fețe ofensive și am dat în minge mai tare, am constatat că vibrația respectivă se oprește la un moment dat (pe măsură ce cresc puterea loviturii) și lemnul începe să se comporte ca un compozit, deși inițial nu părea să se simtă prea tare contribuția Sintec-ului.
Combinația de straturi și Sintec, cu simțul soft al lemnului hinoki este una dintre cele mai interesante: lemnul participă la spin atât la servicii, cât și la topspin, dar dacă aplici putere mai mare, se rigidizează și, practic, primește una sau două viteze în plus. Această „activare” îl duce, după părerea mea, în zona OFF- la viteza maximă, dar, cum nu ajungi la aceasta decât dacă ai nevoie de ea, probabil că ratingul All+ rămâne foarte bun pentru acest lemn.
Servicii și preluări
La loviturile moi, fără putere, cum sunt serviciile și preluările de peste masă, lemnul participă și îți permite să faci mult spin, păstrând controlul. Preluările scurte pot fi și foarte scurte, dacă ajungi la minge suficient de repede, să n-o iei după ce a început să cadă. Dacă n-ai ajuns, e posibil să returnezi lung, pentru că stratul de hinoki are catapultă.
Lovituri drepte
Acea rigiditate care intervine când dai mai tare îl face bun pentru loviturile drepte: nu poți să ratezi direcția, pentru că mingea se duce exact încotro i-ai arătat cu vârful paletei. Oprirea elasticității la un moment dat îți permite să stabilești direcția mingii, dar acea elasticitate se traduce prin dwell-time suficient, nu excesiv, lucru bun la flip-uri și la capace.
Totuși, pentru capace agresive trebuie să muncești, nu ajunge să interpui paleta pe traiectoria mingii.
Dacă ai sandwich (zimți scurți, ofensiv) și ești un jucător activ, poți să rupi masa dacă mingea se ridică peste nivelul fileului.
Topspin și re-topspin
Primul topspin este super-ușor de dat, dacă ai față ofensivă tare sau mediu-tare la FH. Nu prea merge să folosești fețe soft sau mediu-soft pe acest lemn, pentru că lemn elastic + fețe elastice = dwell-time prea mare = probleme. La BH poți avea o față mai moale, dar nici aici nu poți cu fețe gen Acuda S3 sau Joola Samba+ – mingea stă prea mult timp în paletă. Totuși, aceste considerații sunt valabile pentru stilul ofensiv. Pentru un FH mai puțin agresiv sau pentru cei care nu știu sau nu pot da topspin cu FH, un sandwich ofensiv care să permită lovituri drepte este foarte potrivit.
La re-topspin, lemnul se „activează” și viteza poate crește cu vreo două trepte față de ce poți genera când adversarul nu-ți oferă puterea sa. Sintec face un sweet-spot uniform pe aproape toată suprafața lemnului, aproximativ la fel de bun ca un carbon laminat, doar nu la fel de tare. Simțul de lemn se păstrează nealterat.
Levi Sintec All+ are extraordinar de mult control, dar pentru a putea juca cu acest lemn trebuie să fii foarte rapid și să stai lângă masă. Dacă te îndepărtezi de masa, cu FH ești victima sigură după 2,5 m. Pur și simplu nu ai forță să faci punctul. Lemnul te ajută până la un punct, dar apoi nu mai face față. Dacă vrei, poți da re-topspin de la 1,5 m, luând mingea repede.
Oricum, este clar cărui stil de joc se adresează și acesta nu este re-topspin în forță de la semi-distanță sau distanță. Cu FH se pretează unui joc de atac controlat, iar cu BH poți face cam orice.
Stiluri de joc
Apropo de stiluri de joc, ziceam mai devreme că se pot aborda cu acest lemn atât stiluri allround-ofensive, cât și allround-defensive.
Când vorbesc despre allround-ofensiv, mă gândesc la topspinuri cu FH și, eventual cu BH, capace și contre lângă masă, dar cu accent pe pregătirea atacului și alegerea mingii potrivite pentru finalizare, nu pe atacuri la nesfârșit. Dacă jucătorul are la BH un sandwich, poate varia spinul și viteza foarte bine și poate, eventual, să întoarcă paleta în mână pentru a schimba tipul și intensitatea spinului la un moment dat.
În categoria allround-defensivă îi înscriu pe cei care au fie o față cu zimți lungi sau medii (iarbă – cu sau fără burete), fie cei cu fețe Anti, care contracarează spinul sau puterea loviturii adversarului.
După părerea mea, pentru blocaj de lângă masă, hinoki la suprafață este puțin cam rapid. Acest lemn nu merge foarte bine cu fețe fără burete. Ținând cont de asta, probabil că cei care au ierburi ar trebui să-l încerce mai ales dacă folosesc materialul la oarecare distanță de masă. Cred, totuși, că, dacă ești perseverent și joci cu el destul timp, poți să ajungi și să blochezi lângă masă, dar nu cred că poți fi eficient în acest stil în fața unui jucător ofensiv, cu lovituri educate și control. În concluzie, e greu să faci față la categoria OPEN cu acest lemn și stilul de blocaj lângă masă.
Concluzii
Un lemn cu un finisaj superb și cu o versatilitate extraordinară. Puține lemne încercate de mine îți permit să schimbi stilul de joc așa de radical schimbând doar fețele. Poți trece de la DEF la OFF și să păstrezi lemnul fără probleme.
Pro
– foarte versatil
– calitate excelentă, preț foarte bun
– mâner ST pentru stil defensiv, dar bun și pentru ofensiv
– capul paletei conform standardului ofensiv = paletă ușoară și manevrabilă lângă masă
– simț soft, control foarte bun, elastic până la un punct, dar mai rigid și mai rapid când activezi Sintec-ul
– dacă ai soft-soft, stai lipit de masă – ajută la surprinderea adversarului și lemnul te ajută să duci mingea pe masă mereu.
Contra
– dacă ai iarbă, totul e minunat, dar nu sta lipit de masă.
– mingea sare cam tare din hinoki, deci e mai greu cu iarbă fără burete.
– nu e neapărat o chestiune negativă, dar ar fi bine să nu te îndepărtezi prea tare de masă dacă joci ofensiv. Lemnul nu are putere pentru un asemenea stil.
by