Stiga Ebenholz V (back to…)

EBENHOLZ-NCT-VEeiii, am făcut eu ce am făcut și iată-mă cu un alt lemn pe mână, de această dată, unul pe care l-am mai încercat în urmă cu 3 ani, dar care mi s-a părut atunci cu mult peste posibilitățile mele de control. Ei bine, nici acum nu e departe de senzația aceea, dar mi se pare că îl pot stăpâni cu mult mai bine.

YEO, Rosewood 5, HRT EB 5 – NU

După ce am probat Stiga Rosewood V, aaa…, nu, după ce m-a ros curiozitatea și am cumpărat un HRT Ebenholz V și am făcut o probă cu el (și mi-a plăcut viteza și rigiditatea, dar nu mi-a plăcut o vibrație ciudată pe care o au toate lemnele chinezești pe care le-am probat – Galaxy E3, MC-1, MC-2, M-6, DHS PG-7, dar nu si HK1, care e muuult mai scump).

Cum ziceam, după proba asta și venind de la YEO, pot spune că lemnele cu strat din esență tare sunt pe gustul meu. Nu mai pot juca cu hinoki sau limba la suprafață – nu are simțul ascuțit la topspin. Bun. După testul cu HRT EB V, a urmat o probă cu Stiga Rosewood V de la Alex Gheorghe, jucător la prima echipă Viva Sport (care a promovat în Divizia A după meciurile de baraj cu Electrica Sf. Gheorghe). Fețele au fost Rakza 9 max la FH și Rakza 7 Soft 2.0 la BH. Prima senzație – control maxim. Capacele intrau pe masă, doar trebuia să pun paleta în calea mingii. La topspin, efect cât cuprinde și viteza bună de lângă masă. Cam atât a fost testul, deci m-am decis să-mi iau un Rosewood V. Luat singurul lemn cu mâner FL rămas, 75g, probat și… dezamăgire: prea ușor, prea greu să fac punctul cu el, deși sărea bine mingea din paletă și avea și control măricel.

Între timp, am vorbit cu un amic căruia îi dădusem lemnul Stiga Ebenholz V în urmă cu 3 ani și îl mai avea încă. Am reintrat în posesia lui și totul era minunat, mai puțin priza acestuia, care era modificată din FL (Legend) într-un ST mai subțire și puțin mai scurt. Așa că am luat unul nou, mâner Legend, 92g,

Servicii și preluări

Lemnul participă la spin și poți servi cu mult spin, iar mânerul are formă care îți permite să folosești încheietura fără a avea senzația că scapi paleta.

La preluarea serviciilor scurte lemnul îți oferă o siguranță mare. Poți să faci o preluare scurtă, un chop lung sau un flip cu mare ușurință și control. Deși este un lemn stabil și, la prima vedere poate părea rigid, are dwell-time foarte bun și poți să reglezi inclinația paletei ușor în timpul loviturii, să te ajustezi la spinul primit. Serviciile lungi pot fi începute cu topspin fără cea mai mică problemă, iar cele care doar depășesc masa pot fi, de asemenea abordate cu topspin, întrucât mânerul permite schimbarea prizei astfel încât să treci razant cu masa, fără să te lovești.

Topspin și re-

Primul topspin poate fi dat într-o mulțime de feluri, cu mult spin și înalt, sau jos sau tare sau simulând spinul. Toate loviturile pot fi făcute cu ușurință. Nu ar strica ceva mai mult dwell-time când ești lângă masă, dar poate o față mai moale să rezolve problema (o să încerc).

La re-topspin este extraordinar – viteză super, spin excelent. Doar pui vârful în direcția în care vrei să trimiți mingea.

Capace, contre, smash-uri

Cum ziceam, lemnul este stabil și este foarte bun la aceste lovituri. Mi s-a părut că este doar puțin mai rapid decât mi-ar plăcea mie pentru capace, dar mă voi obișnui peste 2-3 săptămâni. Oricum, totul ține de tehnică. Ții mâna sus și dai mingea unde vrei, ăsta-i secretul.

Concluzie

Stiga Ebenholz V este lemnul cu care pot executa cele mai multe lovituri cu multă siguranță, control bun și viteză suficientă.

Ce mă face să-l pun înaintea celorlalte lemne încercate de mine în ultima vreme este simțul deosebit, care nu se compară cu nici un alt lemn (decât poate cu Stiga Clipper Wood, Mazunov sau cu un YEO foarte vechi pe care l-am probat la un moment dat). Cred că secretul este în lipirea straturilor – Stiga sunt extraordinari la lemnele fără materiale compozite. Nici greutatea nu este de neglijat. Dacă e prea ușor, lemnul poate avea un simț ciudat, o vibrație neplăcută, care intră peste cea bună și o „strică”.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

6 Comments

Add a Comment
  1. va salut d-le Cristi,
    care este cea mai buna combinatie de fete care au mers pe lemnul stiga ebenholz V.
    mersi.

    1. Mie imi plac fetele tari la FH si ceva mai moale la BH. Mi-au mers foarte bine pe EB V Rakza 7 si Rakza 9 de 2.0 si max la FH si Rakza 7 Soft de 2.0 si Tenergy 05 FX max la BH. As zice, fara sa fi probat, ca merge si combinatia Victas V>01 sau V>01 Stiff la FH cu Victas Limber la BH, ambele de 2.0.

  2. Frumos si detaliat review.

    KTL face un lemn care arata (suspect de) asemanator – Black Coffee. Stiti ceva despre el, cum se compara?
    Are vibratia aceea ca a Ayous Hinoki?

    Si daca as folosi Rhyzm max pe FH si Rakza soft 2.0 pe backhand ar fi echilibrata? Rhyzm are spin comparabil cu Rakza 7 /9 max?

    Multumesc!

    1. Salut!
      Nu stiu cum e Black Coffee. Fiind chinezesc, ar putea sa aiba un simt dur, ca majoritatea si o vibratie lunga, neplacuta, cum am mai intalnit la alte clone.
      Rhyzm face spin bun, dar arunca mai jos decat Rakza 7. E mai apropiata de Rakza 9. Cred ca va merge bine pe Ebenholz, cu Rakza 7 Soft la backhand, dar nu stiu de Black Coffee.

  3. Salve Cristi,

    Ma tot gandesc sa-mi iau un lemn all wood si stiga ebenholz v ar fi pe lista scurta dar sunt curios ce dimensiuni are. Momentan joc cu TBS dar tot am impresia ca nu reusesc sa-l controlez cum trebuie. Ma intereseaza dimensiunile, sa stiu daca pot folosi fetele taiate cere le am deja :).
    O alternativa ar fi acoustic-ul care are dimens de TBS – ce zici de asta?
    Vreau sa incerc combinatia de fete yasaka rakza 7 si soft la BH.

    Multumesc mult,
    Gelcu

    1. Ebenholz V are dimensiuni foarte apropiate de TBS. Totusi, nu mi s-a parut ca EB V are mult mai mult control ca TBS.
      Acoustic este bun, merge super cu Rakza 7 si 7 soft, dar trebuie ales un Acoustic care nu e prea usor. Am avut unul de 84g si era elastic, instabil si lent, iar unul de 92g era sufficient de rigid si stabil, cu viteza cu o clasa mai mare (primul era Off-, al doilea era Off).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.