Yasaka Rakza 7 vs Rakza 9


Rakza7

rakza9

Rakza 7 vs Rakza 9

După ce am încercat să joc cu Rakza 9 la FH, pe Yasaka Extra Offensive am constatat că are topsheetul cam moale pentru FH, cel puțin pe acest lemn.

Nu lipsește viteza, ba, dimpotrivă; nu lipsește spinul – merge foarte bine lângă masă, dar mi s-a părut că nu mă ajută când sunt forțat să ma depărtez și să dau mai tare – mingea ajunge cam încet la adversar și acesta o poate returna relativ ușor. Yasaka recomandă Rakza 9 pentru viteză, Rakza 7 pentru spin, iar Rakza 7 Soft pentru feeling (eu aș zice pentru control).

Rakza 7 la FH

Am decis să iau o Rakza 7 max la FH și zic eu că nu-mi pare rău. Am mai încercat să joc cu Rakza 7 max în urmă cu 2 ani, dar nu mi s-a potrivit atunci. Probabil că nu se pupă foarte bine cu Nittaku Acoustic (asta aveam atunci) și mingea ateriza mereu peste masă, în mantinelă.

Pe YEO, Rakza 7 este exact cât trebuie de rapidă pentru un joc de topspin-retopspin, iar lângă masă face victime. Spinul este foarte bun, poți să dai primul topspin cu muuuult efect, iar dacâ vine mingea înapoi, ții mâna sus și dai retopspin tare cu un control foarte bun al directției și plasamentului.

Comportamentul la diferite lovituri cu FH

Pentru preluări, rezultatele sunt variabile: dacă mingea este scurtă și cu mult spin, poți să faci o preluare scurtă (push), dar dacă am vrut să fac flip – n-am nimerit deloc unghiul paletei și ca trebuit să dau un flip mai lent, dând timp adversarului să atace mingea. Oricum, flip-ul este o lovitură care nu-mi place foarte mult. Dacă serviciul a fost mai lung (sau preluarea adversarului la serviciul meu) am dat primul topspin cu FH foarte ușor, cu mult spin, fără prea mare efort.

La topspin-retopspin este super – viteza este foarte bună, dar mingea trebuie ștearsă bine, că unghiul de aruncare este mult în sus.

Capacele sunt ceva mai lente decât cu Rakza 9, dar controlul pare să fie mai bun – mingea nu sare așa de tare din față când dai drept.

Spinul la serviciu este foarte bun, dar fața aruncă destul de tare mingea și trebuie să muncești cu încheietura destul de mult să poți genera spin mult, dar și când reușești, te răsplătește cu spin foarte mare. Totul este să exersezi servicii, la fel ca oricare altă lovitură – cel puțin o oră pe săptamână.

Concluzie

Cam atât despre Rakza 7 și Rakza 9.
R7 este rapidă în spin, R9 este rapidă la lovituri drepte. R7 are control mai mare la preluări scurte, R9 la flip-uri și preluări ofensive. Ambele sunt foarte bune la servicii, topspin și retopspin.

R9 este mai potrivită pentru BH, cel puțin pentru mine și felul în care lovesc eu mingea, așa că am mutat Rakza 9 la BH 🙂

P.S. Am ținut cam mult articolul acesta în Ciorne. Am pus la FH Tenergy 05 de 1.9 mm, care are tot ce-mi lipsea – viteză suficientă, spin cu toptanu’ și destul control pentru a trimite mingea pe masă. Am schimbat și lemnul, dar urmează un articol despre asta, că merită! Am găsit, în sfârșit, o combinație care să mă vindece de EJ-ism, de data asta, definitiv!

În acest moment mă declar, oficial, jucător cu fețe de 2.0 mm!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

6 Comments

Add a Comment
 1. Buna ziua,
  Foarte bun site-ul si articolele foarte bine fundamentate si pertinente.
  Pentru noi cei incepatori am gasit informatii pretioase prezentate in site.
  Sunt curios ce lemn ati incercat si va declarati multumit.
  cele bune.

  1. Am un articol pregatit, dar neterminat. In acest moment am Stiga Ebenholz V, care mi se pare unul dintre cele mai bune lemne pentru stilul meu de joc. Am fost foarte multumit de Butterfly Timo Boll ZLF, insa, incercand sa dau cateva mingi cu el, acum, dupa mai bine de 6 luni de cand am renuntat la el, mi s-a parut ca arunca prea tare mingea, mai ales langa masa. Asta inseamna un control mai mic la capace.

 2. Salut! Sunt jucător de nivel redus spre mediu. As vrea sa configurez o paleta din fete Rakza 7 soft pe lemn Stiga Allround Classic, crezi ca e buna combinația?
  Toate cele bune!

 3. Salut,
  Ai vb de Nittaku Acoustic, lemn ce il am si eu si am incercat fete ca tenergy05, mxp 47-50, andro 48 si am acelasi sentiment ca sare cam mult.
  Ai vre-un articol cu ce fete s-ar potrivi pe Acoustic?

  Multumesc.

  1. Cred ca in acest moment Nittaku Acoustic este nepotrivit pentru mingea de plastic. Este prea moale si prea elastic. Acum exista si varianta Nittaku Acoustic Carbon.
   Acum, eu joc cu Tibhar MX-D pe TB ALC, insa am avut si MX-P atat pe TB ALC, cat si pe Viscaria. Aceste lemne sunt mai potrivite si cu fetele, mai bune pentru mingea de plastic si pastreaza si o parte din elasticitate, insa ofera mai multa stabilitate, ceea ce lipseste lemnului Nittaku Acoustic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.