Adeziv pe bază de apă Eco-Lex

În urmă cu ceva vreme scriam despre adezivul Spring Fresh că este „cel mai bun adeziv pe baza de apă pentru tenis de masă de la maimuță încoace”.  Ei bine, concurența a întârziat puțin, dar, într-un final, a apărut: este vorba despre adezivul Eco-Lex, oferit pentru review de dl. Gheorghe Marta, userul drukeru pe forumul
www.tenisdemasa.ro
.

Adezivul Eco-Lex

Pachetul conține flaconul de adeziv și câțiva bureței cu un clips de plastic pentru aplicare.

Flaconul are un vârf ascuțit care permite reglarea cantității de adeziv foarte ușor, mai ales că adezivul este destul de fluid. Aplicarea este foarte ușoară, însă trebuie să ai grijă să limitezi cantitatea de adeziv sau să înlături surplusul, altfel se va usca într-un strat denivelat și asta se va vedea la lipirea feței. Lichidul este alb, la fel ca ceilalți adezivi de pe piață, cu un miros puternic de amoniac.

Uscarea

Dacă folosești un foehn – se usucă într-un minut. Dacă nu, poate să dureze până la 15 minute. În ambele cazuri, poți constata că s-a uscat suficient când pelicula devine transparentă. Poți aplica apoi stratul următor (doar pe burete).

Puterea de lipire și dezlipirea

Adezivul a lipit fără probleme o față dată cu booster și aceasta nu s-a dezlipit pe margini deloc. Totuși, trebuie să notez că, dacă vrei să lipești pe un lemn lăcuit, ar fi bine să dai cu un șmirghel fin cam pe 5-10 mm de la marginea lemnului. Astfel, lipitura va fi mai rezistentă, iar dezlipirea va fi foarte ușoară, pentru ca marea parte a suprafeței va fi în continuare acoperită cu lac.

Dezlipirea se face foarte ușor, fără a afecta lemnul. Trebuie să avem grijă în cazul lemnelor nelăcuite, pe care se lipesc fețe cu burete moale, să facem dezlipirea cu grijă, altfel se poate rupe buretele (am pățit-o eu cu o față Acuda S2). Adezivul ramâne integral pe burete dacă au trecut 24 de ore de la lipire.

În fine, dezlipirea adezivului de pe buretele feței se face foarte ușor, dar condiția esențială este ca stratul să fie destul de gros. În cazul în care, pentru a spori viteza paletei, am folosit cel puțin 3 straturi de adeziv, acesta se va desprinde de pe burete fără probleme, fără a-l distruge, într-o peliculă elastică suficient de rezistentă.

Nu am făcut un film propriu cu aplicarea și dezlipirea pentru că cel de prezentare mi se pare identic (hmm…, cu excepția muzicii de fundal 🙂 ) cu experiența mea. Îl redau aici pentru cei care vor să vadă cum se folosește adezivul și cum se poate dezlipi de pe burete într-o singură peliculă:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=mreC7R2tcYA&feature=player_embedded’]

Efectul de booster

Ei bine, acest adeziv are, ca și Spring Fresh, pe care îl concurează direct, un foarte bun efect de booster, care se vede începând cu 24 de ore de la lipitură, deși paleta se poate folosi imediat. Efectul de booster se datorează peliculei de cauciuc care se formează după uscarea adezivului, aceasta mărind grosimea buretelui și, practic, adăugându-se grosimii acestuia. Acest cauciuc are proprietăți elastice foarte bune și face ca paleta să aibă proprietăți îmbunătățite, fără a schimba efectiv proprietățile feței care este lipită (în felul în care acționează un booster sau un adeziv pe bază de solvenți volatili). Adezivul adaugă propriile sale proprietăți elastice și face ca fața să se simtă mai elastică și mai „săltăreață”.

Concluzie

„Cel mai bun adeziv pe baza de apă pentru tenis de masă de la maimuță încoace” și-a găsit un concurent pe măsură, cu proprietăți foarte asemănătoare, dacă nu cumva chiar mai bune, și, destul de important, la un preț mai bun.

Se găsește de cumpărat în diferite flacoane aici.

 

MUCH LATER UPDATE:

Am luat un flacon din soluția Revolution no. 3 de la dl. Țigău și se pare că este mai bun decât Eco-Lex. Despre ce, cât și cum, într-un articol viitor despre produsele Revolution no. 3 (booster-ul este și el vizat).

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

5 Comments

Add a Comment
  1. Salut! Am si eu o intrebare, incepator fiind in ale tenisului de masa, daca fetele de paleta au fost lipite pe lemn odata cu solutie pe baza de toluen, pot sa le lipesc deacum incolo cu solutie pe baza de apa, oricare ar fi?

    1. Sigur, nu este nici o problemă.
      Doar dacă vrei să revii la toluen va trebui să îndepărtezi stratul vechi de adeziv.

  2. OK, am inteles. Multumesc mult pentru raspuns.

  3. Am lipit cu Revolution no. 3 o fatza yasaka 7 de 2.0 si o fatza tibhar nimbus max pe tbs, doua straturi pe lemn doua straturi pe fatza uscare cu feon , dupa aprox. 3 luni am vrut sa relipesc fetzele , le-am dat jos de pe lemn dar cand am incercat sa indepartez lipiciul de pe fetze am reusit foarte greu mi s-a ciupit destul de mult buretele de la fetze, fetzele cumparate noi, patrate, unde gresesc???

    1. In general, fetele moi au de suferit la dezlipirea adezivului, oricare ar fi el. Chiar zilele trecute am dezlipit lipiciul vechi de pe o Rakza 7 si am vazut ca buretele, desi tare, se ciupeste usor. Trebuie sa ai rabdare, sa scoti stratul de adeziv incet, tragand incet de el. Daca stratul este foarte subtire, atunci ar fi bine sa mai dai un strat pe fata inainte de a dezlipi stratul, sa faci o pelicula suficient de groasa, astfel incat sa se sustina si s-o poti desprinde mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.