Lemn Butterfly Innerforce ZLF FL

Innerforce ZLF

Am avut un timp un lemn Innerforce ZLC FL și mi-a plăcut foarte mult, dar mi s-a părut prea rapid cu fețe Donic Baracuda. În ultima vreme am jucat cu Joola Rhyzm 2.0 o vreme, apoi am schimbat la Tenergy 05 2.1. În mod cert, combinația cu IN ZLC ar fi fost prea rapidă, așa că am găsit un Innerforce ZLF, fără carbon.

Buuun, acum o să scriu despre IN ZLF și o să-l compar puțin cu TB ZLF, care este construit cu aceeași fibră: zylon.

Prima impresie

Lemnul este mai gros cu aproximativ 1 mm (sau 0,7 mm, dar nu am pus micrometrul pe el să verific) și are capul mai mare ca seria TB, cam cu 1 mm de jur împrejur. De zici rezultă următoarele: paleta va fi mai grea, din cauza fețelor mai mari cu 1 mm și această greutate va fi distribuită spre vârf. Acest lucru va face această paletă mai ofensivă, fără a crește neapărat viteza lemnului. În același timp, va fi mai greu de manevrat lângă masă, dar nu va fi ceva care să nu se poată rezolva cu antrenament.
Mânerul FL este subțire și cam incomod pentru mine. Dacă țin paleta bine înfiptă în mână, atunci nu mai pot modifica priza de la FH la BH (nici nu ar trebui, dar lenea mă împinge să mă mișc mai puțin și să dau din poziții ciudate și atunci trebuie să schimb priza), dar consistența loviturilor crește.

Fețe pentru lemn

Am pus la FH Tenergy 05 2.1 mm nouă nouță și la BH Joola Express Xplode Sensitive 2.0, tot nouă. Paleta a avut 185 g, cu greutatea orientată spre vârf, cum am prevăzut. După prima zi de antrenament am înțeles ce-i cu conceptul Innerforce: dacă dai fără vlagă, mingea pleacă încet din paletă. Atunci când accelerezi, paleta schimbă și ea viteza și lovitura poate fi decisivă. DAAAR, există o zonă intermediară, în care deși lovești cu suficientă putere, mingea nu are viteza scontată. Poate și de aici să vină concluzia finală.

Simț

Lemnul are un simț deosebit, o mică vibrație, care îți spune exact ce ai făcut cu mingea, dar și un dwell-time mare și bun. Când lovești mingea mai tare, ai un timp dat până când intră în funcțiune zylonul și rigidizează sistemul. Practic, se comportă ca un all-wood mereu și când dai tare se comportă ca un compozit după un timp. IN ZLC avea aceeași chestie, dar carbonul din combinație îl făcea prea rapid pentru mine.
Lângă masă este soft, datorită lemnului de limba de la suprafață.
Prin comparație, Timo Boll ZLF aruncă mingea mai jos, este mai rigid, dar are un răspuns mai liniar. De altfel, senzația mea a fost ca IN ZLF ar fi, per total mai lent ca TB ZLF, dar că are momente în care poți să dai foarte tare cu el, chiar de la distanță. TB ZLF își cam termină benzina la semi-distanță.

Servicii și preluări

Serviciile cu IN ZLF sunt foarte spinoase. Capul mare și Tenergy 05 fac serviciile cu mult spin – mingea stă suficient pe paletă pentru a genera servicii cu mult spin. Totuși, poți masca destul de ușor un serviciu fără spin.
La preluări am observat că e destul de ușor sa dai flip și am avut destulă siguranță. Nu e lovitura mea preferată, dar am dat niște flip-uri decisive fără prea mare efort, doar la deplasare – trebuie să ajungi la minge la momentul oportun.

 Topspin

Lemnul acesta strigă: DĂ TOPSPIN! ACUM! DIN ORICE!

Mă rog, nici chiar așa, dar cam asta e. Serviciu fără spin – topspin de pe masă. Servicciu lung – topspin. Serviciu scurt și spinat – push, topspin la următoarea. Nu ai răgaz cu el, trebuie sa dai topspin. Cu lemnul acesta devii Topspin Freak. Vezi P.S. ca să știi ce trebuie să faci în continuare.

Evident, la re-topspin ești tot acasă. Poți sa dai în minge până cade adversarul. Putere bună, viteză bună, control bun, spin mare.

Capace și alte procedee

Întrucât lemnul este orientat spre jocul ofensiv, am considerat că există o oarecare posibilitate șă aibă un joc pasiv slab, dar nu e chiar așa. Imediat ce vine mingea mai repede spre paleta ta, intră zylon-ul în funcțiune și o stabilizează. Pui capacele ușor, cu direcție bună și viteză adaptabilă ușor la stilul adversarului.

Contre și atacuri drepte – surprinzător de bine, dar nu este punctul lui forte. Dwell-time-ul mare îți permite să faci ce vrei cu el.

Concluzie

Lemnul este deosebit, are toate punctele care să-l facă un lemn perfect, dar și o oarecare chestie care necesită adaptare. Trecerea de la „modul” all-wood la cel „compozit” se face într-un fel care lasă câteodată o fereastră în care crezi că paleta va reacționa într-un fel, iar ea reacționează altfel. Jocul meu este mai degrabă all-round ofensiv, iar asta implică și lovituri pasive (capace, contre), iar jocul pasiv nu este un punct forte al acestui lemn. Câteodată capacele ajung dincolo de masă fără un motiv clar.
O altă chestie este greutatea, care este mai mult pe vârf, dar și distribuția ei – capul paletei mai mare o face să fie total diferită de TB ZLF cu aceleași fețe și asta imi impune (cred) să abordez altfel multe mingi în timpul unui set. Dacă eu nu sunt capabil să mă țin după paletă (să joc perfect ofensiv, ca un topspin freak, la fiecare minge), atunci probabil că lemnul nu este pentru mine.

Cred că fraza de mai sus sintetizează părerea mea despre acest lemn excelent, de altfel. Butterfly a lansat de curând lemnul Liu Shiwen ZLF și am înțeles că ar fi vorba de Innerforce ZLF re-branduit. Dacă lemnul este bun pentru Liu Shiwen, nu înseamnă că e bun și pentru mine, ba, mai mult, cred că înseamnă că, probabil, NU e bun și pentru mine (un amator).

Drept urmare, lemnul ajunge, pentru moment, în lemnotecă – prea se subțiase de tot.

 

P.S. The Ten Commandments for a Topspin Freak

1. Thou shalt develop good looping technique.

2. Thou shalt either develop both a forehand and backhand loop, or thou shalt have very fast footwork and only develop the forehand loop.

3. Thou shalt use a thick inverted sponge with great rebounding effect; loud corking sounds when looping bring you one step closer to being one with the universe.

4. Thou shalt keep the racket very low during rallies, as rackets are meant to move in an upward and forward direction, never downward.

5. Thou shalt understand that the ball only revolves in one direction, and that is such that the top of the ball rotates rapidly away from you, and this is good.

6. Thou shalt strike the ball so that it sinks into the sponge with a grazing angle, but never, ever shall it come into contact with the wood. This is verboten.

7. Thou shalt topspin any ball that comes past the endline. Duh.

8. Thou shalt never willingly let an opponent topspin first; but if thou shalt fall into this sin, then shalt beg forgiveness as thou counterloops.

9. Thou shalt understand that topspin is not the means to the goal of winning; topspin is the end in itself. A true believer understands that with true topspin, winning is inevitable anyway.

10. Thou shalt loop over and over and over and over and over, and then some more; be fruitful with your loops. Blessed be a ball that arcs high in the air, where the topspin pulls the ball down so that it lands deep on the table, creating consternation and admiration in your opponent.

Happy topspinning!

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather
Updated: 29 mai 2012 — 12:19

4 Comments

Add a Comment
  1. Salut Cristi,

    foarte utile comentariile tale.

    Numai bine,
    Catalin

  2. Foarte, foarte exact comentariul tau Cristi, cu exceptia faptului ca nu am identificat acea zona „DAAAR, există o zonă intermediară, în care deși lovești cu suficientă putere, mingea nu are viteza scontată”.

    Poate revii, te rog, cu mai multe detalii.

    1. Am jucat cu acest lemn în urmă cu mai multi ani. Îmi e greu acum sa comentez despre acel lemn, însă dacă mai reușesc să-l probez undeva, voi reveni cu o precizare.

  3. Nu ai mai prins un Innerforce ZLF, pentru acea zona ciudata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.