Lemn Levi Off

Am primit de la dl. Levi un lemn Off şi l-am testat timp de mai multe zile. Voi intra direct în review, fără alte mențiuni.

Lemnul Levi Off Lemnul Levi Off Lemnul Levi Off

Proprietăți fizice | Calitate

Mânerul este oarecum anatomic, cu o formă foarte comodă, care creează o priză orientată spre FH. Ce vreau să spun este că loviturile cu FH sunt mai uşor de dat decât cele de BH din cauza formei mânerului, dar nu este exclus să fie de vină şi greutatea paletei de 181 de grame, din care lemnul are  92,6g.
Lemnul are în compoziţie plop, tei şi nuc la suprafaţă, după cum mi-a spus dl. Levi. De aici rezultă proprietăţile specifice: la o grosime de aproximativ 6mm (trebuie să măsor), lemnul este aproape total lipsit de vibraţie, se simte dur şi rigid, de parcă ar avea carbon. Mingea sare destul de tare, dar este clar că nu are nici un material compozit – simțul de lemn pur este acolo tot timpul.

Un lucru care m-a impresionat foarte tare este calitatea impecabilă a finisării. Lemnul nu are așchii, suprafața este perfectă pentru a lipi fețele, care aderă foarte bine la lemn, dar nu vor exfolia niciodată lemnul de nuc. Multe dintre lemnele prelucrate manual au o lipsă de simetrie la intrarea mânerului în capul paletei, lucru pus de mine pe seama tăierii cu traforajul. Plăselele mânerului scot imediat în evidență acest lucru, dar aici nu a fost cazul. Lemnul este foarte simetric și echilibrat stânga-dreapta, iar vis-a-vis de echilibrul între mâner și cap – aș zice că, pentru un lemn ofensiv este foarte bine să fie echilibrat spre cap, pentru a genera mai multă viteză, dar nu excesiv – lucru confirmat perfect de acest lemn.

Fețele de probă

Feţele lipite de mine au fost Haifu Shark II burete roşu soft max şi Donic Acuda S3. Deşi are cel mai moale burete disponibil pentru ea, Haifu Shark  II este o faţă relativ tare, asemănătoare cu Tenergy 05, cu burete reactiv şi suprafaţă europeană, nu chinezească – nu e lipicioasă.

Dintre cele două feţe, mai potrivită mi s-a părut Acuda S3, confirmând faptul că pe lemnul tare este bine să pui feţe moi, dar cred că ar fi mers şi o faţă chinezească clasică, tare, dar cu spin foarte mare sau un Tenergy la FH.

La joc!

Paleta a fost rigidă per total, bună la servicii şi preluări, din cauza lemnului rigid. Totuşi, simțul dur, foarte asemănător cu Yasaka Extra Offensive, însă mai rigid, a făcut că lemnul să nu fie extraordinar de potrivit pentru topspin, însă este perfect pentru contre, capace şi atacuri drepte. Deşi faţa Haifu este high-throw, lemnul o compensează şi rezultatul este mai degrabă low-throw. Acest lucru face capacele atât de uşoare, încât poţi să te scarpini la picior în timp ce joci.

La BH, Acuda S3 se descurcă bine datorită buretelui moale. Mingea stă în burete suficient pentru a face ce vrei cu ea. Poţi să faci preluări banană, topspin, chop, flip sau ce-ţi trece prin cap, dar apoi poţi da un topspin destul de tare de la semi-distanţă. Capacele şi alte lovituri fără spin merg brici, suficient de agresiv pentru a putea puncta. De la distanţă este mai dificil, cel puțin pentru mine.

La servicii, spinul a fost relativ mic, întrucât mingea stă putin în paletă. O faţă chinezească ar fi rezolvat problema, dar nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu viteza la loviturile cu viteză medie – posibil să fi scăzut destul de drastic, ducând la greşeli uşoare la capace sau contre. Totul ține de simțul mâinii, nivelul de joc și adaptabilitatea fiecăruia la diferite materiale.

Am schimbat apoi Haifu Shark II cu Tenergy 05 la FH și s-a confirmat tot ce presupusesem înainte: spin mare la servicii, viteză superbă la atacuri drepte, siguranță mare la capace și contre și o viteză combinată cu un spin foarte bun la topspinuri și re-topspinuri.

Comparabil cu:

Jucătorii obișnuiți cu Butterfly Mazunov vor găsi în acest lemn un înlocuitor perfect pentru lemnul lor, adăugând în același timp control, dar sacrificând o parte din viteză. Aș putea să spun că lemnul este o variantă ușoară de Mazunov, intrucât toate lemnele Mazunov pe care le-am văzut eu sunt mult mai grele.

Cum am scris și mai sus, suprafața de nuc îl apropie și de Yasaka Extra Offensive, un lemn devenit clasic, mai ales pentru folosirea cu fețe Yasaka (Rakza mi s-a părut că merge foarte bine) sau DHS Hurricane/Skyline, de unde concluzionez că și acesta nu ar fi mai prejos.

Concluzii și alte considerații

În fine, rămâne doar să mai zic că lemnul se încadrează, după părerea mea, în categoria OFF, în partea superioară sau pe o scală până la OFF++, acesta ar fi OFF+.

Pro: preț extraordinar pentru calitatea oferită, viteză foarte bună, vibrații minime (mai degrabă aș spune că oferă feedback, nu vibrează), potrivit pentru un stil ofensiv

Con: nu găsesc nimic rău de zis despre el. Este posibil să se potrivească unui anume stil de joc și de jucător, s-ar putea să nu aibă o plajă foarte mare de jucători care să-l agreeze, dar în aceeași situați sunt 98% dintre materialele de tenis de masă, indiferent de producător.

Cu fețe Tenergy, paleta ar fi cam grea, dar nu excesiv. Dacă presupunem ca un Tenergy 05 2.1mm tăiat la dimensiunile standard Butterfly are cam 47g, paleta va avea în total 187g, ceea ce o face cam grea pentru mine, dar nu insuportabilă. Cu o astfel de paletă nu poți să joci allround – trebuie să fii ofensiv mereu, te invită la atac, trebuie să dai tot ce poți la fiecare minge, să ataci până cade adversarul.

În orice caz, cu o paletă ca aceasta, dacă dai un topspin tare – ia foc masa, cam la fel ca în filmulețul de mai jos:
[chromeless id=QTBaDhJzqLI width=320 height=240 autoplay=no ytcontrols=yes]

P.S. Mulțumesc domnului Levi pentru că mi-a acordat  plăcerea de a testa unul dintre lemnele sale ofensive și îl felicit pentru calitatea deosebită a acestuia.

P.S. 2 De mult voiam să postez filmulețul de mai sus și nu găseam un pretext!

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

1 Comment

Add a Comment
  1. Buna seara, as dori sa stiu cat costa acest lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.