Lemn Sword Julong Gold – JL-Carbon Hinoki

Am cumpărat lemnul de mai sus întrucât m-a împins curiozitatea și nevoia de ceva mai multă putere în spatele unei fețe chinezești la FH. Văzusem lemnul de aproape încă de acum un an, dar nu m-am îndurat să dau banii pe el până acum.
Deși a venit ambalat doar într-o țiplă, lemnul are o construcție de cea mai bună calitate. Mânerul este construit din alt material decât restul paletei și sunt îmbinate sub plăsele, care asigură și o rezistență mai bună a ansamblului. Mânerul a fost FL, gros jos și destul de gros sus, spre deosebire de alte mânere FL care sunt subțiri sus. Nea Vasile Fodoran a zis că e un lemn foarte rapid, dar cu control mare pentru cât e de rapid. Așa mi s-a părut și mie încă de prima dată.

Compoziție

Nu știu ce esențe are în mijloc, dar știu următoarele despre el: suprafața este din Hinoki, destul de gros, nelăcuit din fabrică, stratul următor este Julong (a se citi Zylon, dar probabil că din motive de copyright i-au zis așa), urmează un strat subțire de lemn, apoi unul subțire de soft-carbon și centrul – ceva mai gros. Grosimea este de 6,2 mm (măsurat) și are 87 g. Dimensiunea capului este exact la fel cu cea de la Timo Boll ZLF. Ratingul de viteză al producătorului: OFF+ (maxima este  OFF++).

Made in China

Am probat lemnul prima dată cu Hurricane 3 Neo Națională și Rakza 7 Soft max. FH: o plăcere – siguranță, viteză, spin, vibrație minimă. Mi-a trebuit ceva timp să mă adaptez la flip, dar nu a fost o problemă. Spin la servicii: bun, dar se poate și mai bine. Retopspin: viteză foarte bună, lemnul se simte gros și rigid, dar nu extra-rigid. Elasticitatea este ciudată, dar plăcută – este mai elastic decât Schlager Carbon, chiar și decât Primorac Carbon, dar Zylon-ul îi dă un simț deosebit și un sunet aparte. Apropo de sunet – nu mi-a plăcut de prima dată, mai ales la loviturile drepte – părea că s-a spart mingea. La topspin, dacă freci mingea bine, se produce spin gârlă, mai ales cu chinezească, dar cred că și cu europene cam la fel (revin cu chestia asta mai încolo). Puterea lemnului se simte de la distanță – mingea zboară rapid, dar nu stă prea mult în paletă. Din această cauză, loviturile trebuie să fie hotărâte și bine direcționate, nu prea poți să te răzgândești la mijlocul mișcării – nu ai timp.

La BH am văzut că pot să ridic mingea ușor, dacă lovesc corect topspinul, am control bunicel la preluări. Rakza 7 Soft mi s-a părut prea nărăvașă pe acest lemn și odată cu asta am tras concluzia că nu-mi place deloc fața. Dintr-un motiv sau altul, pe un lemn sare prea tare, pe altul prea moale, pe unul se simte prea soft – și mai știu eu ce alte motive. Am pus Haifu Shark II Red Sponge medium sponge 2.2mm la BH (dacă o să am timp, scriu și despre asta pe larg). Surprinzător de rapidă pentru o față chinezească, spin foarte bun, cam sensibilă la condens, traiectorie destul de joasă la capac -> control bun. Ce am de menționat contra: greutate ceva cam mare. Greutatea totală a paletei a fost de 183 de grame, iar cu Rakza 7 cred ca avea 7-10 g mai puțin. H3 Neo National blue-sponge este și ea grea.
Cu Haifu Shark II am reușit să stabilizez capacele de BH, dar mi-a scăzut puțin viteza de atac de deasupra mesei, la loviturile la care folosesc mai mult încheietura – consecință logică a creșterii de greutate. Preluările s-au scurtat și au devenit mai exacte.

vs. TB ZLF

Pentru a compara, am tot mutat fețele de pe Sword Julong Gold pe TB ZLF. Acesta din urmă se comportă extraordinar cu fețe gen Tenergy la FH și orice euro/japoneză BH. Am probat cu Tenergy 05 și Baracuda. Bună de tot combinația! Am păstrat Baracuda și am pus din nou H3 Neo – și asta e bună, suficient de rapidă, controlabilă și spin super-bun, dar are un simț rigid, deși are ceva vibrații. Cu Tenergy, vibrațiile sunt atenuate, dar paleta se simte elastică. Prin comparație, Sword Julong Gold este rigid, dar dacă dai tare devine mai elastic și ține mingea puțin mai mult decât la o lovitură lentă.

Baracuda FTW!

Ultima încercare pe care am făcut-o cu Sword a fost cu Baracuda pe ambele fețe, asta după ce m-am enervat pe un condens îngrozitor cu Palio Thors (din nou!). Mi s-a părut că Baracuda, care pare destul de lentă pe alte lemne, are suficientă „zeamă” în ea pe lemnul acesta, chiar și pentru FH. Ține bine la retopspin, chiar de la distanță destul de mare, controlul este foarte bun (faptul că lemnul aruncă puțin mai jos ca ZLF face să compenseze bine aruncarea înaltă a fețelor). Poți să faci orice cu paleta – de la topspin moale și balonat, contre, capace bine direcționate, retopspin, servicii scurte și cu spin destul de mare, preluări destul de bine (am nevoie de mai mult timp de adaptare), smash-uri care rup masa, baloane înalte bine plasate pe fundul mesei – practic tot repertoriul ofensiv și defensivă specifică unui stil ofensiv. N-am încercat chop, dar poate data viitoare probez și asta.

Deocamdată, întrucât fața H3 Neo National blue sponge s-a cam distrus (buretele s-a rupt la o dezlipire destul de mult) și Palio Thor’s este cam ciudată pe Sword Julong Gold, voi rămâne cu Baracuda, care este o bună alternativă la Tenergy, dacă ai lemnul potrivit și-l poți stăpâni.

Modificare

Ultima chestie: mânerul FL foarte lat jos mă deranja, așa că am pus mâna pe niste smirghel și l-am făcut un fel de ST, dar nu chiar drept – este un ST foarte puțin mai lat jos. De la șmirgheluială am obținut și un profil ușor dreptunghiular în secțiune, spre capătul mânerului. Mi se pare că, acum, priza permite mai ușor lovituri de BH, că nu mă mai silește să țin mâna înfiptă în capul paletei.

Concluzie:

Julong este o bestie care are nevoie de un jucător avansat sau foarte avansat pentru a o stăpâni. Rapid, rigid, dar totuși elastic la loviturile puternice, beton la smash-uri și contre, sigur și agresiv la capace, priza favorizează loviturile cu FH (chiar și după modificare). Aș zice că se aseamănă cu Photino (are același strat superior, are Zylon, dar mai are și carbon și este mai subțire), dar este puțin mai rigid. Oricum, calitatea este absolut excepțională, iar prețul este jumătate din prețul lui Photino sau TB ZLC sau Innerforce ZLC. Cel mai apropiat ca preț este Xiom Zetro Quad, care este doar cu 50% mai scump.

P.S.  Am revenit la TB ZLF

Am ținut Baracudele și revenit la TB ZLF, că mâna mea nu are control destul și nici n-am răbdare să mă adaptez la JL-C. Îl pun bine – poate vreun copil de-al meu să joace cu el, dacă i-o plăcea vreunuia tenisul 🙂

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.