Hurricane 3 National vs Hurricane 3 Neo Comercial vs Neo Provincial vs Neo National blue sponge – română

Ok, am pus un titlu cât o zi de post. Ideea este că am avut în ultimele luni pe mână și versiunile Provincial și National de Hurricane 3 Neo și voi încerca să le compar între ele și cu versiunea Comercial (cea mai ieftină) și cu versiunea de H3 National cu burete vechi (non-Neo, pentru speed-glue).

H3 Neo Provincial, 39 grade 2.2 mm, orange sponge

Prima care a ajuns pe paleta mea a fost cea Provincială, 39 grade, 2.2 mm, neagră. Am lipit-o inițial pe paletă fără a-i face vreun tratament – ca din fabrică. Senzația: pietroi. Tare, burete dur, topsheet rigid. Totuși, era ceva mai moale decât varianta comercială pe care am avut-o cu ceva timp în urmă.
Nu pot să nu remarc faptul că era perfectă pentru servicii cu spin mare și preluări scurte, spin-ate și bine plasate. Topspinul de lângă masă era destul de rapid și cu foarte mult spin, indiferent de ce tip de spin am primit.
Am fost nemulțumit de viteza redusă pe care mi-o oferea fața la lovituri în care puneam toată energia mea. La retopspin era dezastru: spin mare, dar viteză foarte mică. Am tras concluzia că fața are nevoie de ceva: fie perioadă de break-in, fie booster. Cum sunt un tip care nu are prea multă răbdare (mă rog, nici nu am foarte mult timp la dispoziție pentru tenis, cel puțin nu atât cât aș vrea eu), am decis să boost-ez fața și să văd apoi ce mai scot de la ea.
În aceeași perioadă am schimbat lemnul Nittaku Acoustic cu Timo Boll ZLF și aici începe un nou episod în evaluarea feței H3 Neo Provincial.
După mai multe straturi de booster și vreo șapte zile, am ajuns cu ea lipită pe TB ZLF la sală. Diferențele au fost majore. În primul rând, fața era foarte elastică și, după ce am șters-o de câteva ori cu mâna, a dispărut și minimul tackiness pe care îl avea. Mingea sărea din ea tare, pentru o față de tip chinezesc, dar nu extraordinar de tare. Controlul la preluări a scăzut puțin, dar a fost încă foarte bun – peste o față euro/japoneză. Spinul la servicii a fost clar mai mic, dar bun, comparabil cu cele mai spinoase fețe euro/japoneze. Flip-uri – siguranță foarte mare, topspin – spin și viteză foarte bune, smash-uri viteză cam mică – încă destul de greu de finalizat punctul cu ea. La retopspin a fost marea revelație: viteza a fost mult mai bună, controlul extraordinar și spinul foarte mare – o plăcere. Retopspinul meu a mers pe masă cu ușurință mereu, iar de la partener venea mingea mai rar înapoi, datorită spinului mare, care făcea ca mingea să coboare rapid după contactul cu masa.
După vreo două săptămâni de joc, fața a căpătat un control deosebit și o viteză încă și mai bună, din cauza uzurii naturale. Per total, am reușit să joc cu ea la parametri optimi aproximativ două luni, după care a început declinul spinului, care s-a sfârșit prin rigidizarea topsheet-ului până într-atât încât, din cauză că fața nu mai era tacky, devenise aproape anti-spin. Două-trei straturi de ulei de bebeluș pe topsheet au rezolvat repede problema. Fața și-a recăpătat elasticitatea și a mers chiar mai bine ca înainte.
În comparație cu H3 Neo Comercial 39 grade, 2.2 mm, pot spune că cea provincială este mai moale (cred că cea comercială avea duritatea buretelui de vreo 41 sau 42 de grade, de fapt, în ciuda declarației), mingea sare mai tare din Provincial atât înainte, cât și după booster pe ambele fețe. Uleiul de bebeluș are efect de înmuiere a buretelui semi-permanent – fața nu-și revine nici la forma, nici la duritatea inițială. H3 Neo Provincial merită, zic eu, diferența de vreo 50 de lei față de Comercial. Boosterul îi scade drastic durabilitatea. De mai mare ajutor ar putea fi un lemn mai rapid.

Concluzie: cea mai bună soluție calitate/preț pentru o față chinezească de top.

H3 Neo National, 2.2 mm, blue sponge

Am luat un H3 Neo National blue sponge la mâna a doua, că nu-mi permit prețul prohibitiv – este mai scumpă ca Tenergy, la care am căutat alternative din cauza prețului. Cred că duritatea inițială a buretelui a fost de 41 grade. Totuși, buretele Neo albastru este un burete special, are aceeași textură de brânză telemea trasă în tifon ca și celelalte H3 Neo. Un Skyline TG III blue sponge (comercială) pe care o am are un burete mai poros, pe care se vede mai puțin această textură.
Ok, am pus fața pe paletă și am așteptat să vad dacă o să joc cu ea ca Ma Long. N-am jucat ca Ma Long, dar am sfârâit mingea ca el cu fața asta. Suprafața este tacky, mai tacky decât cea Provincială. Buretele este reactiv, clar mai reactiv decât cel orange, și asta fără booster (mă rog, fără mult booster, pentru că am primit fața deja tratată în scop de curățare cu o cantitate mică de ule de parafină). Spin – gârlă, viteză – bună la topspin, bună la retopspin. La capace – control destul de slab, din cauza buretelui reactiv combinat cu un topsheet destul de sensibil la spin.
După vreo două sesiuni am dat cu booster, că n-am rezistat tentației. Abia apoi am înțeles de ce joacă echipa Chinei cu fețele astea. Mi s-a părut că fața este peste Tenergy la control, spin și viteză comparabilă la loviturile tari. Tenergy ar fi mai bună la loviturile medii – primești mai mult spin de la Tenergy pentru un efort mai mic. Cu H3 Neo National blue sponge merge jocul de orice fel – topspin lângă masă, flip, contre, preluări scurte și precise, servicii cu mult spin. Cu Tenergy 05 poți să dai cu ușurință o minge tare și cu mult spin, dar dacă treci de o anumită limită nu mai obții mult în plus, aproape indiferent de puterea consumată pentru lovitură. Este, însă, foarte greu pentru un amator să atingă această limită a fețelor Tenergy.

Concluzie: față foarte bună, de top, dar prețul este prohibitiv.

H3 Neo National, 2.2 mm, 38 grade, orange sponge

Fără booster, o față moale, moartă, fără nici o posibilitate de a face spin și fără putere.
Cu booster, se apropie de o față europeană, cu puțin tackiness care ajută la servicii și preluări scurte. Faptul că avea 38 grade inițial, a făcut ca după booster să ajungă, probabil, la 35 grade. Se simțea aproape ca o față Stiga Boost TC, dar cu suprafața lipicioasă. Asta a făcut ca fața să arunce mingea tare, dacă dai bine în minge, dar și să țină mingea la o preluare scurtă.
Din cauza buretelui moale, spinul a scăzut mult, iar metoda de a face spin a fost schimbată – e nevoie să activezi buretele. Viteza medie este foarte bună, dar viteza maximă nu se compară cu cea oferită de fețele mai tari, care nu se plafonează la o lovitură puternică. Totuși, mingea nu scapă din burete, in ciuda durității scăzute și fața ține bine la retopspin. Totul este să dai cu tot corpul.

Concluzie: cred că și această față ar putea avea fanii ei, dar eu nu m-am simțit extraordinar cu ea. Donic Baracuda mi se pare mai ușor de folosit. Nici nu creează foarte mult spin, nici viteza nu este în exces. Le face pe toate, dar nu excelează la nici un capitol.

Aceeași față cu un burete de 41 grade, dată cu booster bine, este cu mult mai rapidă și face cu mult mai mult spin – am probat-o vreo 5 minute de la cineva pe un lemn YEO.

Despre versiunea comercială am mai scris aici. Concluzia mea este că fețele comerciale sunt prea diferite între ele și este greu să găsești fețe conforme cu inscripția de pe ele. Diferențele de duritate a buretelui, de grosime chiar, pot să facă diferența între jocul bun și jocul prost al unui jucător. Cred că mult mai eficiente ar putea fi fețele Provinciale, care sunt apropiate între ele și poți sa te bazezi pe faptul că vei cumpăra mereu aceeași față (mă rog, să nu exagerăm, dar suficient de apropiată).

Ca o concluzie generală, vreau să spun că Hurricane III Neo sunt niște fețe foarte bune, dar durează ceva până te adaptezi la ele. Reacția lor este foarte liniară – ce dai, aia primești: viteză mică a loviturii, viteză mică a feței; la viteză mare se activează și ea și capeți putere mare. Spinul produs este monstruos, dar trebuie să ștergi mingea la topspin, nu s-o lovești în plin. Dacă ești nehotărât (sau nu te-ai așezat bine pentru o lovitură) – te taxează urgent, fără discuție.
Fețele Hurricane III cu burete vechi se simt mai bine ca cele noi, dar numai după ce ai dat cu multe kilograme de booster.

Pentru cei care au o problemă cu tratarea fețelor – eu joc în competiții care nu se supun regulilor actuale ale ITTF referitor la echipamente, așa ca tratarea fețelor nu este considerată infracțiune. Încă ceva: încerc să renunț la tratarea fețelor – tocmai mi-am luat niște fețe care, sper eu, să nu mai aibă nevoie de nici o modificare.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.