Am primit pentru test două lemne cu un aspect foarte plăcut de la Dan Universal. Lemnele sunt unicat, fabricate și șlefuite manual.
Unul dintre ele are o structură de 5 straturi de lemn, iar celălalt are în plus două straturi de material compozit (făcut în casă dintr-o fibră și ceva rășină). Cel construit doar din lemn are viteză OFF, celălalt OFF+. Ambele au 94 grame, mânerele au o formă specială – apropiată de cea conică (nu concavă), însă conicitatea este minimă, fiind mai aproape de modelul mânerului drept (ST).
Am testat lemnele cu o combinație Tenergy 05 max și Rakza 9 2.0.
Lemn Dan Universal OFF
Cum am mai menționat, lemnul OFF are o structură clasică de lemn cu 5 straturi – un centru gros și două straturi exterioare de lemn de limba, cu fibra așezată perpendicular pe direcția mânerului pentru stratul interior, respectiv paralel cu mânerul pentru cel exterior. Acest lucru îi oferă un simț destul de moale, însă acest lucru se poate simți doar la loviturile cu adevărat moi, întrucât imediat ce lovești mai tare, simți duritatea centrului gros. Pentru loviturile mai tari lemnul este rapid, rigid, dar totuși suficient de elastic pentru topspin.
Dan Universal OFF+
Lemnul OFF+ are un centru puțin mai subțire, însă grosimea este compensată cu un strat de material compozit. Stratul superficial este tot din limba, care oferă un simț moale. Centrul subțire face ca lemnul să fie elastic și, totuși, suficient de rigid, imediat ce intră compozitul în acțiune. Mi-ar fi plăcut un simț mai puțin abrupt, mai ales că, la unele lovituri, are o vibrație ciudată în vârful paletei, care poate deveni chiar neplăcută. Viteza este OFF+, dar nu se ridică la nivelul unui Primorac sau Schlager, este puțin mai lent. Poate dacă Butterfly ar fi avut o scală care includă și viteza OFF++, atunci Schlager și Primorac ar fi fost OFF++, iar Dan Universal ar fi fost echivalent cu OFF+.
Servicii și preluări
DU OFF – Cu fețe tari care aruncă mingea sus, este ușor să servești cu mult spin, dacă ai tehnica potrivită, altfel, s-ar putea să servești lung. Cu fețe moi, bănuiesc că e mai ușor să servești scurt, dar spinul va fi mai mic. Trebuie să ai o tehnică foarte bună la preluări, întrucât centrul rigid se simte imediat ce lovești mai tare – lucru foarte bun pentru preluări ofensive, dar trebuie să dai fără frică în minge. Pentru a câștiga control, trebuie să folosești lemnul mai mult timp decât am avut eu la dispoziție pentru a-l testa.
DU OFF+ – Nu am observat mari diferențe la serviciu, însă la preluări am observat un control mai mic – mingea sare tare din paletă și dwell-time-ul este mic. Dacă ai tehnică bună, viteza mare este un avantaj, însă cred că pentru nivelul meu de joc este mai degrabă un dezavantaj.
Lovituri drepte
Ambele lemne sunt minunate la loviturile drepte, au viteză foarte bună, stabilitate – practic, tot ce ai nevoie să dai drept cu mare viteză. Capacele sunt foarte ușor de pus pe masă, mai ales cu lemnul OFF. Viteza mai mare pune mereu probleme la aducerea mingii pe masă, cel puțin pentru mine, deci, consider că lemnul OFF+ are control mai mic la loviturile pasive. Smash-urile și contrele pot avea viteza luminii și traiectoria unui laser, cu condiția să fii așezat bine pentru lovitură. Lemnul OFF+ este mai rapid și mai exact la smash-uri și poti termina punctul cu o lovitură dreaptă mai repede, mai ales dacă adversarul este departe și trimite loburi.
Topspin și re-topspin
DU OFF Este foarte bun pentru topspin în forță și re-topspin. Când dai tare, elasticitatea naturală a lemnului produce spin foarte bun și mingea sare agresiv pe masa adversarului, fiind ușor să termini punctul după o minge care vine mai înaltă din capac.
La topspinurile în forță de la semi-distanță, mai ales dacă mingea are viteză și impactul este puternic, se simte o vibrație în întreaga paletă, dacă fețele sunt tari. Vibrația nu deranjează mult, fiind de scurtă durată, dar există și nu se întâmplă cu fețe moi (am lipit și fețe moi – T05 FX – să fiu sigur).
DU OFF+ Nu produce la fel de mult spin, iar traiectoria mingii este mai lungă. Viteza mare îl face mai potrivit pentru re-topspin și joc de la distanță de masă, deși de lângă masă este devastator, însă este mai greu să joci topspin din apropierea mesei cu control.
Concluzii
DU OFF este foarte bun, rigid, rapid, stabil, soft, greu, cu greutatea spre vârf. Mânerul confortabil, aproape drept (favorizează BH), nu permite alunecarea paletei, dar greutatea o face câteodată dificil de manevrat deasupra mesei.
DU OFF+ este rapid, rigid, aproape ca are ping-ul de carbon laminat al lemnelor Butterfly Tamca 5000, stabil, dar sweet-spot-ul este mai mic decât m-aș fi așteptat (mingea sare încet pe margine cam 2 cm, dacă testăm fără fețe; cu fețe nu mai este atât de evident).
Ambele lemne merg bine cu Tenergy 05 sau alte fețe tari din gama Tenergy, Rakza 7 sau 9 și altele de același tip – tari, dar elastice (poate nu Tenergy 25, care e mai tare, deși nu cred că face o pereche chiar rea). De asemenea, lemnele DU par să fie bune cu fețe chinezești la FH – tari, mult spin, lemnul produce viteza, fața face restul, totul este să dai suficient de tare.
Lemnele sunt șlefuite frumos, au o calitate foarte bună a finisajului, peste nivelul Stiga, de exemplu, care sunt colțuroase, dar părerea mea este că nu contează la fel de mult ca simțul, însă lemnele Dan Universal nu sunt deloc departe de cele ale mărcilor consacrate. Dacă ținem cont de prețul unui asemenea lemn unic, aș zice că, dacă găsești unul potrivit pentru jocul tău, valoarea acestuia este mult mai mare decât a unui produs de serie.
Un dezavantaj ar fi faptul că este aproape imposibil să găsești unul identic, dacă cel care ți-a plăcut se rupe sau se strică foarte tare. Oricum, probabil că vei găsi un alt lemn unic.
Buna seara
As dori sa v-a trimit un lemn Andro Super Core Sistem ptr.reparatie.
Am rugamintea sa imi dati date de contact si nr.de telefon.
Va multumesc
Buna seara.
Va recomand sa luati legatura cu dl. Dan Universal sau cu dl. Levi pe http://www.tenisdemasa.ro. Ei va pot ajuta cu reparatia. Eu doar folosesc paletele (chiar si asta prea putin fata de cat as vrea), nu ma pricep sa repar lemne.