Fețe Victas V>01 și V>01 Limber

20130831-200054.jpgDomnul Levi nu m-a lăsat să respir prea mult timp după testele lemnelor produse de dumnealui și mi-a trimis pentru probă o pereche de fețe ale unei mărci noi pe piața materialelor de tenis de masă. Victas este o marcă nouă care îl are ca figură principală pe Koji Matsushita, marele apărător japonez, care a mai colaborat și cu Butterfly și TSP. De altfel, se pare că Victas este o marcă nouă comercializată de TSP.

Prezentare

Fețele sunt o co-producție germano-japoneză (GJ TEC) și au un topsheet japonez pe un burete german. Din acest punct de vedere, sunt chiar pe gustul meu, întrucât bureții germani sunt în acest moment foarte buni, iar topsheet-urile japoneze sunt încă ne-egalate de rivali.

Totuși, fața roșie are o culoare mată, identică cu cea a ultimelor generații de fețe Tensor ESN: Joola Rhyzm, Xiom – orice, Tibhar 1Q, Genius etc., Donic Bluefire – ați prins ideea… TSP Ventus are un topsheet prin care se pot zări zimții, apropiat de vechile generații de fețe, dar se pare că acest lucru este în favoarea fețelor Victas, cum o să citiți mai jos. Atât în pozele pentru V>01, cât și în ultima poză pentru V:01 Limber puteți vedea zimții prin topsheet, ceea ce scoate în evidență tensiunea intrinsecă a fețelor.

Buretele este alb, iar duritatea sa este de 47,5 grade (declarat de producător) pentru V>01 și de aproximativ 40 grade (estimat de mine) pentru V>01 Limber. Acesta din urmă pare să fie mai moale decât o față cu duritate medie ESN (gen Donic Bluefire M2 sau Donic Acuda S2), care are 42,5 grade.

Buretele este poros, cu găuri mari, acest lucru fiind scos în evidență de materialul de marketing al producătorului.

Am probat fețele pe un lemn Joola Rossi Emotion modificat de dl. Levi prin adăugarea unui strat extern de hinoki. Lemnul are soft-carbon și un simț foate soft acum, după modificare, însă are viteză mare (OFF spre OFF+) și un control foarte bun la viteza sa. Greutatea este de 92g. După cum au spus și altți jucători, acest lemn este apropiat ca proprietăți de Butterfly Photino.

Servicii și preluări

Primul lucru remarcat a fost că fața Limber are o proprietate ciudată de a „înfășura mingea la fiecare lovitură”. Din aceasta rezultă că spinul produs este foarte mare și relativ ușor de realizat, ba, mai mult, se poate face ușor și la viteze mici, cum ar fi la serviciu și la preluare. V>01 Limber „mușcă” mingea și apoi o lasă să plece învârtită bine de tot.

Întrucât am primit fața V>01 mai târziu, am fost curios dacă și aceasta produce aceeași cantitate de spin cu aceeași ușurință. Ei bine, da, produce foarte mult spin, dar controlul este puțin mai mic, întrucât buretele este mai tare și mingea stă mai puțin timp în contact cu fața.

Sensibilitatea fețelor la spin este medie, ceea ce le face să fie bune pentru preluări pasive (push), dar excelente pentru preluări ofensive (flip sau chiquita). V>01 este mai greu de utilizat pentru flip drept pentru că are un dwell-time mai mic, dar dacă ai mișcarea bine formată, n-ai cum să ratezi.

Topspin și re-topspin

Primul topspin este foarte ușor de dat, mingea se ridică ușor, dar poate fi ținută jos, la nivelul fileului, cu un spin foarte mare. Aceasta face ca primul topspin să fie returnat cu un capac controlat, mai degrabă decât cu unul agresiv, iar mingea vine mai lent și mai sus, perfectă pentru a începe bombardamentul cu topspin-uri puternice și rapide de lângă masă.

Re-topspin-urile cu V>01 sunt minunate – fața e puternică, are energie multă și o eliberează când ai nevoie de ea. Aproape oricât de tare ai da, dacă mai ai nevoie de ceva în plus, cum ar fi „viteza a VI-a”, dacă mai smucești mâna, mai primești ceva în plus.

Dacă ai un lemn OFF+, V>01 Limber este suficient de puternică pentru un joc de topspin și re-topspin, dar trebuie să folosești lemnul pentru a genera viteză (să lovești mingea mai direct).

Contre, capace, smash-uri

Loviturile drepte sunt o plăcere cu V>01 Limber, care are o elasticitate deosebită. Mingea pleacă exact pe direcția dorită, rapid și eficient.

Controlul la capace este fantastic – poți trimite mingea aproape unde vrei. V>01 este mai rapidă și ceva mai greu de controlat, însă aruncarea medie a topsheet-ului o face foarte controlabilă. Mingea nu sare de nebună în tavan de la un topspin cu mult spin, dar trebuie să ai mai multă grijă dacă ai un lemn mai elastic (în general, capacele sunt mai greu de pus cu un setup foarte elastic).

Pentru V>01, topsheet-ul elastic și buretele destul de tare fac ca fața să reacționeze câteodată cam tare la spinul care vine de la adversar. Trebuie să fii atent la unghiul de abordare la preluări și capace, că altfel mingea zboară destul de ușor în fileu sau în tavan, însă, în majoritatea cazurilor, controlul este foarte bun.

Concluzie

V>01 este o față de FH, tare, relativ grea, dar nu excesiv, iar V>01 Limber s-a comportat extraordinar la BH. Combinația V>01 cu V>01 Limber este extraordinară pentru mine, dar sunt sigur că vor fi jucători care vor fi fericiți atât cu V>01 pe ambele părți, cât și cu Limber, în funcție de lemnul folosit și de stilul lor.

V>01 merge mai bine la BH pe un lemn OFF-, gen Donic Li Ping Kitex, Butterfly Primorac, Nittaku Clout, sau chiar și YEO.

Dimpotrivă, V>01 Limber merge mai bine la BH pe un lemn OFF+, rigid, rapid, care să „ducă greul”, gen Primorac Carbon, Schlager Carbon, Xiom Zetro Quad și alte „bombe” rapide, dar aceste combinații sunt pentru cei într-adevăr avansați, cu mișcări automatizate, obișnuiți să controleze palete rapide.
Sunt sigur că, pentru unii jucători, V>01 Limber va oferi controlul mult visat, fără a face rabat de la viteză și spin, ba, mai mult, permițându-le să o folosească chiar pe FH. Cei care sunt acum în stadiul de începători sau începători avansați vor putea să folosească această față cu mare succes pentru a-și îmbunătăți și corecta mișcările pentru loviturile ofensive, chiar dacă au un lemn All+ sau Off-.

Unghiul de aruncare al V>01 este aproximativ între Yasaka Rakza 7 și Yasaka Rakza 9, cu un topsheet parcă mai moale. Combinația este una medie, care păstrează simțul de speed-glue, cu un burete relativ tare, foarte bună pentru topspin și suficient de controlabilă pentru capace și smash-uri.

V>01 Limber se simte undeva între Tenergy 05 FX și Tenergy 64 FX ca duritate și lungime a traiectoriei. Spinul este mai degrabă comparabil cu cel produs de Tenergy 64 FX (mai mic decât la T05 FX), dar foarte bun. Paleta „mușcă” mingea și o eliberează cu spin foarte mare, însă faptul că traiectoria este mai lungă indică faptul că spinul total produs este ceva mai mic, dar este compensat de viteza mai mare. V>01 Limber se plasează ca proprietăți între cele două Tenergy FX menționate, dar este, ca simț, unică.

În fine, V>01 Limber impresionează prin controlul deosebit, spinul fantastic pe care îl poate dezvolta cu mare ușurință și simțul de față lipită proaspăt cu speedglue. V>01 este mai rapidă, păstrează proprietățile (topsheet-ul este identic), are o viteză mai mare la loviturile în forță, dar este puțin mai lentă la preluări și joc lângă masă, permițând atât un joc ofensiv lângă masă, cât și la distanță.

Pro:

– spin excelent
– control foarte bun pentru V>01 Limber, doar bun pentru V>01
– viteză V>01 > V>01 Limber
– preț: nu sunt cele mai ieftine fețe de pe piață, dar faptul că sunt foarte versatile le face atractive
– durabilitate: încă nu pot comenta – voi reveni
– simț excelent
– versatilitatea și potrivirea cu o gamă largă de lemne
– greutatea este medie spre mică pentru gama de fețe în care se înscriu fiecare

Contra:

– …. nu găsesc nimic de menționat 🙂

P.S. Am înțeles că există o variantă medie, cu duritatea buretelui între cele două probate de mine (V>01 Stiff – 45 grade duritate), care ar fi potrivită de minune pentru mine la FH 🙂

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

10 Comments

Add a Comment
  1. Bună ziua.
    Credeți că un lemn Levi ALL + Mahon cu fețe V>01 Limber ar fi potrivită pentru un începător?
    Mulțumesc anticipat.

    1. Salut!
      Levi All+ Mahon ar fi bun cu fetele Limber.
      S-ar putea sa fie cam lent, totusi.

  2. Daca sunteti amabil, care era grosimea buretelui pentru fetele incercate sau care este grosimea recomandata de dvs. Multumesc.

    1. În general, eu testez fețe cu burete de 2.0 mm sau Max (2.1 sau 2.2 mm), întrucât joc ofensiv. Fețele de 2.0 oferă viteză suficientă și au un control foarte bun, de aceea le recomand celor care joacă până la un nivel intermediar. De la acel nivel în sus nu se mai poate juca decât cu fețe Max pentru atac.
      Pentru apărare este o discuție mult prea lungă și nu pot să probez fețe de apărare pentru că nu am suficientă experiență cu acel stil pentru a avea o părere avizată.

  3. Multumesc pentru raspunsul prompt.

  4. va salut,
    ati mai incercat pana la urma fata victas stiff?
    ce impresie v-a facut?

    1. Inca nu. N-am avut timp prea mult penru tenis in ultima vreme.

  5. Multumesc Cristi pentru articol. M-ai convins sa cumpar urmatoarea configuratie: Primorac OFF- cu Victas Limber pe FH si Stiff pe BH si sunt foarte multumit. VIctas Stiff are suficient spin si este o idee mai rapida decat Limber si suficient de controlabila.

    Despre mine: Joc de cateva luni si aceasta este prima mea paleta serioasa. Sunt de parere ca este o configuratie foarte buna pentru cineva la inceput de drum.

    Succes!

  6. Dupa 3 saptamani de folosit Limber am constat:
    Pro:
    1. Fata extraordinara ca performante, similar descrierei lui Cristi. Nu mai intru in amanunte, sunt circumscrise review-ului.
    2. Topsheet rezistent.

    Contra:
    1. E ceva de groaza, o fata taiata pe Bfy (157/150), lipita cu apa, a scazut, atentie, la 154/147. E ceva de necrezut! Mai auzisem chestii similare cu cateva fete, dar am patit-o cu astea doua pe care le am.
    2. Burete fragil, probleme de fragmentare a buretelui la dezlipire (am folosit Tibhar apa), fapt pentru care m-am orientat spre un Tear Mender, in sensul latex-ului si, implicit, dezlipirii facile. Mai jos, vine punctul 3 🙂
    3. Nu se pot lipi sau, ma rog, cu mari probleme (neuniformitate, valuri) cu Tear Mender (fapt confirmat de un dealer Tear Mender – Leo33-forum), ceea ce ma face sa cred ca si Revolution 3 ar putea fi la fel.

    Concluzia, pentru mine e greu de tras. Cred ca daca va decideti asupra lor, folositi un lipici si nu incercati sa le mai dati jos. In opinia mea, nu se preteaza prea mult la ceea ce inseamna interschimbabilitate.

    Spor in toate!

  7. Frumoase review-uri, acum ca ati apucat sa cunoasteti mai bine fetele victas V>01 / V>01 limber si andro rasant / rasant turbo, care dintre acestea vi s-a parut best – overall? (si daca ne puteti spune cate ceva despre durabilitatea lor).

    Succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.