Stiga Calibra LT – review

Am testat la câteva antrenamente fețele Stiga Calibra LT, primite de la dl. Dragoș Bălănescu, de la www.stiga-tenis.ro.

Le-am primit tăiate și lipite pe un lemn Stiga Clipper.
Prima impresie despre paletă: rachetă! Lemnul este destul de rapid, iar fețele mi s-au părut rapide de tot pe lemnul respectiv.
Topsheet-ul are o aruncare mediu-înaltă, dar mult mai joasă ca Tenergy, Xiom Vega Pro, Omega IV Pro/Asia sau Yasaka Rakza 7/Palio Blitz – fețe pe care le-am avut pe mână în ultima perioadă. Topsheet-ul este  foarte asemănător cu cel de la Boost TX, de fapt, pare identic. Buretele mai tare face combinația foarte rapidă, dar cu ceva neajunsuri pe care le voi menționa în continuare.

Serviciu
Chiar dacă aruncă mingea mai jos, fața face suficient spin la serviciu, dar nu este o față pentru leneși. Nu ajunge să pui paleta pe minge, pentru ca aceasta să se învârtă. Mișcarea încheieturii este esențială. Am avut nevoie de ceva adaptare pentru a putea servi scurt, întrucât mingea sare repede din paletă. Contactul trebuie să fie tangențial, nu trebuie lovită mingea în plin.

Preluări
Mi-a fost din nou greu să mă adaptez la viteza paletei. Am remarcat faptul că aruncarea ceva mai joasă din topsheet înseamnă ceva mai multă siguranță vis-a-vis de controlul direcției, dar viteza mare a făcut să aunc mingea prea tare de multe ori. Este esențială o preluare activă, executată devreme, imediat după ce mingea a sărit din masă, altfel, o preluare pe timpul 2 (după ce mingea a trecut de punctul cel mai înalt) este periculos de executat, dacă mingea nu a trecut de marginea mesei.

Joc de mijloc
Spin suficient, control bun, dar nimic ieșit din comun. Din cauza combinației cu Clipper Wood, a trebuit să iau mingea mai repede după săritură, pentru a scurta traiectoria acesteia.

Flip
Flip-urile sunt relativ ușor de executat, o mișcare corectă duce lejer mingea pe masă, dar fețele rapide nu iartă nici o greșeală. Un unghi prea deschis și mingea a zburat afară. Timpul loviturii este scurt, întrucât mingea nu stă în burete deloc.

Capace și contre
Odată ce m-am adaptat la viteza paletei, Calibra LT a dovedit că poate trimite mingea cu exactitate unde am vrut eu. Unghiul de aruncare mai jos a ajutat la control, reacția la spinul primit fiind relativ mică. În schimb, a reacționat mai tare la puterea primită de la adversar. Topspinurile puternice au ajuns și în becuri, nu doar pe masă.
Contrele merg pe masă din aproape orice poziție.  Mingea merge exact pe direcția de deplasare a paletei și intră pe masă din cauza vitezei mari a buretelui.

Topspin
Topspin-ul din capac este foarte ușor, dar trebuie abordat cu paleta puțin mai deschisă decât cu Tenergy (sau altele high-throw). Mingea este lovită mai mult decât agățată și, având și contribuția buretelui mediu-tare (mai tare decât cel al Boost TX), face traiectoria mingii să fie lungă – de unde și denumirea LT (long trajectory). Mingea trece aproape drept peste fileu și nu are tendința de a coborî spre masă, de aceea jocul de lângă masă nu este un domeniu unde excelează aceste fețe.

Topspin din tăiată
Topsheet cu aruncare relativ joasă, burete tare => mingile cu backspin puternic sunt greu de ridicat cu un topspin liftat.

Re-topspin
Am ajuns, în sfârșit, să  scriu despre re-topspin. Ei bine, asta este lovitura pentru care a fost creată această față. Buretele tare ține la „tăvăleală” – adică nu scapă mingea la presiune mare. Traiectoria lungă a mingii este perfectă de la distanță de masă. Aceste fețe puse pe lemne încă și mai puternice decât Clipper Wood pot face ravagii, dacă cel care le folosește joacă un joc complet ofensiv, agresiv.

Am pus apoi fețele pe Stiga Ofensive CR, care este un lemn suprinzător: subțire și destul de rigid, rapid și controlabil în același timp. Oricum, este mai elastic și mai lent decât Clipper. Comportamentul fețelor a fost mai bun pentru jocul din apropierea mesei. Toate loviturile de lângă masă au fost mai sigure: flip, preluări, topspin din tăiată, topspin de pe masă, servicii, etc. Totuși, deși a pierdut din forță, se poate juca foarte bine de la semi-distanță, dar ceva mai greu să dai decisiv de la distanță mai mare de 3 m.

Nota 1: fețele au fost lipite de fiecare dată cu adeziv Stiga Syncro BTG. La dezlipirea de pe Clipper, adezivul s-a desprins perfect de pe fețe, fără a deteriora în vreun fel buretele. De fapt, stratul de latex a rămas pe lemn.
Nota 2:  nivelul meu de joc este intermediar-avansat. Probabil că un jucător mai avansat ca mine să poată folosi fețele mai eficient și să găsească alte puncte forte și alte puncte slabe acestor fețe.

Later EDIT:

M-am gândit că nu am scris o concluzie la articol, așa că iat-o:

PRO: La preluări sunt ușor de manevrat, fiind mai puțin afectate de spinul adversarului, dar trebuie să ai mână sigură și să faci preluarea activ, nu doar să pui paleta. Toate loviturile sunt ușor de executat, dacă le știi bine. Strălucesc la re-topspin și sunt bune la alte lovituri de atac în viteză: contre, topspin de pe masă (dacă te ține cureaua) sau chiar capace.

CON: Fețele Stiga Calibra LT sunt fețe pentru jucători avansați/profesioniști, care joacă mai mult la distanță de masă și au nevoie de forță și sunt în stare să stăpânească „bestiile”. Ai nevoie de control bun la mână pentru ele, pentru că nu te iartă prea des. E nevoie de ceva efort pentru a face spin cu ele, dar la topspin în forță sunt superbe!

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.