Când am început acum doi ani să joc din nou tenis de masă după 17 ani de pauză, prima mea paletă profesională a avut una dintre fețe Stiga Boost TC. Între timp, am avut ocazia să probez atât Boost TP, cât și TX și TS, care sunt apărute ceva mai târziu.
Boost sunt printre cele mai bune fețe de paletă apărute după ce ITTF nu a mai permis utilizarea soluțiilor de lipit cu solvenți volatili. Aceste fețe nu sunt produse de firma ESN, care produce fețele „Tensor”, vândute de Joola, Tibhar, Xiom, Donic, Palio, Yasaka sub diferite nume. Boost sunt produse în Japonia și au un efect de speed-glue încorporat foarte bun. Diferențele între modele sunt la nivelul buretelui – topsheet-ul mi se pare identic, atât la vedere, cât și la pipăit.
- Duritatea: TS<TC<TX<TP.
- Boost TP este chiar tare și, deși își zice Tension Power, nu prea are putere – e cam moartă.Viteza nu e mai mare ca la TC, ba e chiar mai mică. Dinamica e ciudată, simțul este de față rigidă, fără prea mare elasticitate.
- TC este o față dinamică, cu burete mediu-soft, care are o mulțime de viteze și oferă un control mare. Se potrivește foarte bine pe lemne fără compozite, cu simț soft până la mediu-hard. Am potrivit-o cu Nittaku Septear, Stiga Clipper, Stiga Ebenholz V (poate că și EB VII), Stiga Hybrid Wood NCT, Stiga Allround Wood NCT, Kokutaku Laser Malcs (sau Drive, cum mai apare), Butterfly Petr Korbel. Cred ca merge pe multe lemne cu Hinoki sau Limba la suprafață, dar nu e prea bună pe cele cu compozite – sare prea tare mingea.
- TS are un burete mai moale ca TC (mediu-soft), putere mai mică, control mai bun, viteză mai mică. Este eficientă lângă masă. La distanță medie e greu să dai o minge decisivă. La distanță mare, s-ar putea să nu dai mingea peste fileu.
- TX este o față cu putere mare, elastică, dinamică, buretele mediu-tare o face foarte bună pentru jucătorii avansați, dar nu prea iartă greșelile.
Toată seria Boost are un topsheet destul de rigid. Mingea este aruncată relativ jos în spin (low-throw). Buretele tare al lui TX și al lui TP face ca traiectoria la topspin să fie lungă pentru acestea. Celelalte două (TS, TC) au o traiectorie mai arcuită – mingea coboară în masă mai repede.
- Spinul la push – acceptabil, dar trebuie să muncești cu încheietura.
- Spinul la serviciu – bun, dar, din nou, trebuie să muncești cu încheietura.
- Spinul la topspin – foarte bun, dar necesită efort mai mare decât fețele care au un topsheet cu unghi mai abrupt. Totuși, efortul este mai ușor de făcut datorită greutății reduse.
PRO:
- fețele sunt ușoare în general, greutatea crește odată cu duritatea buretelui
- unghiul paletei la topspin și capace trebuie să fie deschis – rezultă o suprafață mai mare a paletei expusă către minge la lovitură, implică o posibilitate mai mare să lovești corect și să nimerești și masa
- siguranță mare la capac
- capacitatea de spin rezultă mai ales din burete
CON:
- Datorită unghiului de aruncare în jos, trebuie să muncești ceva să ridici mingea la topspin din tăiată
- Sensibile la condens, dar parcă mai puțin ca altele
- Nu se poate lovi eficient mingea cu lovituri care implică mișcări largi (stil chinezesc), mai degrabă sunt potrivite pentru un stil cu mișcări compacte.
- TS se plafonează la loviturile tari, rezultând mai degrabă o lipsă de control la smash și topspin de la distanță. Dacă lemnul este hard, atunci senzația este și mai evidentă.
Daca poti – baga cit mai multe – sintem interesati.