Se pare că domnul Levi, deși m-a lăsat să respir peste iarnă, a hotărât să înceapă în forță chiar de la începutul primăverii și mi-a trimis repede un lemn cu 7 straturi pentru un review.
Structură
Lemnul este marcat ca fiind OFF+, este destul de gros (~7mm) și cântărește 92g. Are o structură clasică de 7 straturi – 3 mai groase în centru și încă 4 subțiri la exterior, cu stratul exterior din anigre. Finisajul este aproape de perfecțiune: totul este rotunjit, șlefuit, fața lemnului acoperită cu un strat subțire de ceva poliuretan (cred – nu pare să fie lac).
Plăselele sunt dintr-o singură bucată de lemn (spre deosebire de alte lemne care au plăsele din diferite straturi de lemn lipite între ele) – în acest fel oferă mai multă informație spre mână.
Mânerul este cam lat în partea de sus, spre capul paletei, dar nu deranjează, ci doar îți impune o anumită priză – lucru care nu este esențialmente rău, ci doar te face să schimbi priza mai puțin de la FH la BH. Cel mai probabil vei greși mai puține mingi din cauza unei prize orientate în cealaltă parte (dai o lovitură de BH cu o priză de FH). Lemnul pare să fie mai lat în partea dinspre mâner decât alte lemne ofensive clasice, ceea ce îl face să aibă greutatea ușor spre mâner. Simțul lemnului este rigid și mediu-dur, poate cu puțin mai soft decât ar fi fost cu koto, însă, cu siguranță, mai dur decât cu limba.
Am probat acest lemn cu Tenergy 05 la FH și Tenergy 05 FX la BH, ambele cu burete max.
Servicii și preluări
Forma mânerului îți permite să servesc foarte scurt și cu mult efect. De fapt, dacă mă gândesc bine, s-ar putea să conteze și rigiditatea generală a lemnului, combinată cu fața Tenergy 05, care creează un ansamblu foarte bun pentru servicii cu mult spin. Este interesant că poți servi aproape orice fel de spin, cu mare siguranță.
Mingea nu sare extrem de tare din această paletă, dacă impactul este mic, rezultând un control foarte bun la preluări. Deși Tenergy este o față care reacționează puternic la spinul care vine de la adversar, pe acest lemn pare să fie domolită, ușor de stăpânit lângă masă. Se pot executa orice preluări, practic în orice direcție și cu orice efect, cu condiția să fii bine plasat pentru lovitură.
Contre, capace, smash-uri
Acesta este domeniul în care acest lemn pur și simplu strălucește. Capacele se pot pune cu o ușurință pe care n-am mai întâlnit-o la multe lemne. Poți să-ți citești mailul în timp ce pui capace pentru partener – mingea merge pe masă ca și când ar fi legată cu ață!
Contrele sunt eficiente și pot fi direcționate cu mare ușurință. Smash-urile sunt rapide și exacte. Practic, cu acest lemn poți juca lovituri drepte cu cea mai mare precizie, aproape că te invită paleta să dai drept în minge!
Topspin și re-topspin
Dacă lemnul pare foarte potrivit pentru lovituri drepte, asta indică de obicei un lemn care este mai puțin potrivit pentru topspin și acesta nu face excepție de la această regulă.
Faptul că este rigid face ca topspinul de lângă masă să necesite efort din partea jucătorului, întrucât mingea are o traiectorie mai joasă. Dacă muncești suficient la primul topspin și te poți obișnui cu asta, poți da un topspin care depășește puțin fileul, dar spinul imprimat mingii este mic, chiar dacă tragi tare de mână.
Dacă ești la distanță de masă, re-topspinul are o traiectorie lungă, este rapid, dar spinul este tot mic, în comparație cu alte lemne mai elastice. Totuși, rămâne periculos, pentru că viteza compensează lipsa spinului. Este interesant că poți lovi mingea drept din topspinul adversarului, dacă vii mai aproape de masă – un smash, care este mai greu de executat cu alte palete.
Concluzie
Acest lemn este potrivit pentru un joc cu lovituri drepte în apropiere de masă și topspin de la semi-distanță. Deși este un lemn rigid, pare potrivit pentru un joc allround ofensiv, mai degrabă decât pentru un joc ofensiv pur, de la distanță, așa cum sugerează marcajul d-lui Levi.
Comportamentul lemnului este similar cu cel al lemnelor rigide, cu carbon, dar oferă mai mult feed-back despre lovitură. Probabil că merge foarte bine pentru un joc ofensiv de lângă masă, iar rigiditatea sa îl recomandă și pentru sandwich (short-pips) sau, poate pentru cei care folosesc long-pips pentru blocaj de lângă masă (deși aruncă mingea cam tare pentru un asemenea stil).
Dacă ești la distanță ai suficientă putere să dai mingea înapoi, dar lemnul nu beneficiază de acea „treaptă” suplimentară de viteză pe care o au unele lemne din 7 straturi sau cele cu compozit.
Topspinul este mai eficient dacă folosim o față mai moale – am întors paleta cu T05FX la FH și spinul este mai mare, dar viteza scade drastic. Dacă te îndepărtezi mult de masă, riști să nu poți să mai faci punctul și ești în dificultate.
Pro
– Simț foarte plăcut, compact, fără vibrații, dar care oferă multă informație despre lovitură
– Perfect pentru contre, capace, smash-uri
– Control mare la preluări
– Spin mare la serviciu
– Sweet-spot – săritura uniformă pe toată suprafața, exceptând 1 cm la vârf, unde sare ceva mai încet. Pentru un lemn all-wood sweet-spotul este foarte mare.
– Traiectorie lungă la re-topspin
– Viteza nu este chiar OFF+, cum a fost marcat, iar acest lucru este, din punctul meu de vedere, un lucru bun. Poți juca cu el într-un stil OFF+, dar viteza este OFF.
Con
– Spin relativ mic la primul topspin
Uitati-va cu atentie la poza si veti remarca ca lemnul nu este simetric.
Este „mai plin” in partea stanga, jos, decat in partea dreapta, similara.
Ca sa va convingeti, folositi o rigla pe ecranul monitorului.
Fara ranchiuna!
Cu stima,
Este foarte posibil, intrucat este facut manual, nu industrial. Acest lucru nu-i stirbeste calitatile.
E facut manual, inteleg.
Dar in momentul in care faci/lansezi pe piata ideea ca manufacturezi lemne la comanda si prezinti diferite structuri ale masei lemnoase, precum si atribute de joc cate si mai cate dar neglijezi lucruri elementare, ca simetria unui lemn, cred ca nu ai ce vorbi sau trebuie sa-ti reconsideri expertiza tehnica in domeniul asta.
In primul rand ideea de simetrie este, dupa mine, principalul reper cand creezi un lemn.
Ganditi-va ca tai o fata pe acest lemn si, ulterior, vreau sa o lipesc pe altul. Ce voi constata? Ca am o fata asimetrica.
Sunt inginer de formatie si tocmai de asta cred ca ar trebui sa incepem cu inceputul, lemnul sa fie in primul rand simetric – nu ami intru in detalii, sunt suficient posibilitati tehnice, simple, pentru a realiza acest lucru si apoi sa vorbim de structura si proprietati pentru un lemn bun.
Daca vei taia o fata pe acest lemn si apoi vrei s-o lipesti pe altul vei constata ca nu se va potrivi din varii motive. Poate ca unul din ele este simetria. Altul poate fi forma diferita a capului, pur si simplu.
Sincer, mi se pare mult mai importante: simtul, echilibrul, stabilitatea, posibilitatea de a genera spin decat simetria perfecta. N-am simtit vreo diferenta, desi am dat cu FH cu ambele fete.
„forma diferita a capului, la ce va referiti?
Un lemn defensiv are suprafata mai mare decat unul ofensiv. Daca, de exemplu, mutati o fata de pe un lemn ofensiv pe unul defensiv, in mod cert nu se va potrivi (exemplul este extrem, dar sper ca ati prins ideea).
AM prins-o, dar raman la parerea mea.
Practic, inainte de atribute ramane prezentarea.
Exemplific, nu stiu daca ati cumpara un Dodge Charger, nou, cu motorizarea sa daca aripile ar fi strambe.
E evident, nu s-ar iesi cu el pe piata, ar fi un afront pentru cumparator.
Cam asa Vad lucrurile si aici.
Cum ziceam, e vorba de un lemn Home Made – adică făcut acasă. Dacă dl. Levi ar avea posibilitatea și pretențiile de a produce lemne de aceeași calitate ca Butterfly, atunci ar concura direct cu Butterfly. Ceea ce face ca aceste lemne să fie preferate de unii jucători este tocmai caracterul unic pe care-l au. Astfel, nu cred ca este bună analogia cu Dodge Charger. În mod cert Dodge Charger nu sunt fabricate în curtea unui domn care face acest lucru de plăcere, nu face producție de serie.
Încă o dată, am impresia că greșiți – nici eu și nici dl. Levi nu încercăm să vă vindem ceva. Nu văd cum puteți fi jignit de un demers care nu vă este adresat (consider că, pur și simplu, nu vă aflați în publicul țintă pentru acest lemn). Cumpărați liniștit Butterfly.
Cum il pot contacta pe domnul Levi pentru o comanda?
Pe forumul http://www.tenisdemasa.ro, la sectiunea Anunturi Vanzare-Cumparare, topicul Lemne Home-Made by Levi.
Sal Cristi. As vrea să îi spun dl-ui rim ( chiar dacă nu sunt nici măcar începător), ca nici
dânsul nu este perfect simetric.