M-a rugat cineva să-i explic cum să execute serviciul Reverse Pendullum și am scris următoarele rânduri:
Serviciul Reverse Pendullum este greu de învățat direct. Trebuie stăpânit bine înainte serviciul pendul.
Acesta presupune lovirea mingii pe primul timp al pendulului, al doilea reprezentând fenta. Acesta se realizează stând în colțul de BH, se aruncă mingea în sus și se lovește cu o miscare de pendul – paleta este, în momentul 0 la distanță de corp și vine spre corp, cotul stă ridicat și nu-și modifică poziția pe parcursul loviturii. Paleta vine spre corp și lovește mingea (unghiul paletei dictează spinul: paleta orizontală – minge tăiată, paleta spre verticală – mingea cu side spin), ajungând la momentul 1 lângă corp, apoi brațul se îndepărtează de corp spre poziția 0, într-o mișcare de fentă. În tot acest timp, paleta este ținută cu o priză destul de liberă, doar cu degetul mare si cel aratator pe cealalta parte, astfel incat sa permita amplificarea miscarii incheieturii, pentru a putea varia spinul.
Reverse pendullum presupune aceiași pași, doar că prima mișcare este fentă și a doua este lovitura. Acum se schimba și tempo-ul mișcării, care trebuie pornită mai devreme dacă luăm ca reper momentul în care mingea este în punctul cel mai înalt, astfel încât să ai timp să faci mișcarea de fentă și apoi să o faci pe cea pentru lovitură. Probabil că un moment bun este chiar înainte ca mingea să ajungă în punctul cel mai înalt, pentru o aruncare de 1m înălțime.
Aș spune că două chestii sunt esențiale: paleta ținută cu priză lejera și cotul ținut sus, cât mai fix cu putință pe parcursul mișcării.
Pentru a începe exercițiul serviciului, primul pas ar fi poziționarea în colțul din stânga al mesei, corpul ușor aplecat înainte și genunchii puțin îndoiți, apoi aruncarea mingii în sus și apoi simularea loviturii, când aceasta trece în jos. Pasul 2 ar fi încercarea unui serviciu tăiat simplu, aruncând mingea în sus și lovind-o normal pentru o minge tăiată. Pasul 3 presupune exersarea mișcării de fentă după serviciu.
Apoi, asamblarea mișcărilor: aruncarea mingii, depărtarea brațului cu paleta, aducerea lui spre corp lovind mingea tăiat, apoi depărtarea pentru fentă.
Despre inclinația paletei, probabil că daca veți încerca destul, veți vedea care tip de spin se creează cu o anumită înclinație a paletei. Dacă la momentul contactului paleta este trasă puțin în sus, veți obține o componentă de topspin. Dacă treceți paleta pe sub minge, veți avea o componentă backspin (tăiată).
Cam atât despre serviciul pendul.
Am pus pe forumul de tenis de masă câteva link-uri cu filme în care diferiți antrenori și jucători explică și arată tehnica serviciului, dar și gândirea tactică înaintea serviciului, aici. Nu le mai pun și în postul meu – sunt acolo centralizate deja.
by